Πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου: Μου εγκρίθηκε επιδότηση 16.661 ευρώ με... πλαστά στοιχεία


 


 Ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο άμεσα επηρεάζει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου, ανέδειξε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέχεια επισημάνσεων που είχε κάνει και στο παρελθόν σε αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες, ανέφερε εκ νέου πως, δυστυχώς, άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα δηλώνουν ψευδώς ότι διαθέτουν αγροτικά στρέμματα στη Νάξο με σκοπό να λαμβάνουν επιδοτήσεις στερώντας έτσι χρήματα από Ναξιώτες παραγωγούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δε διασταυρώνουν τα στοιχεία που δίνονται από τους επιτήδειους, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούνται με επιδοτήσεις ως αγρότες της Νάξου, για καλλιέργειες που δεν είναι στην κατοχή τους χωρίς ωστόσο αυτό να ισχύει.

Η Διευθύντρια Διαχείρισης παραγωγών της Ε.Α.Σ. Νάξου, Μαρίνα Γρατσία, εξήγησε πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος μία τέτοια δήλωση με πλαστά στοιχεία: «Απλώς δηλώνονται στο Ε9. Μπαίνει κανείς στο Ε9 και δηλώνει κάποιες εκτάσεις βοσκοτοπικές ή αρόσιμες και στο τέλος του χρόνου, τις αφαιρεί».

Απάτη με αποδείξεις…

Ο Δημήτρης Καπούνης, αποκάλυψε επίσης ότι, προκειμένου να επιβεβαιώσει την παραπάνω απάτη αλλά και να εμποδίσει τους «επιτήδειους» από το να προβούν για άλλη μία φορά σε αυτήν την κίνηση, έκανε στις 3 Οκτωβρίου την σχετική αίτηση, δήλωσε 7.661 στρέμματα και δεν πίστευε στα μάτια του, όταν είδε να μπαίνει στον λογαριασμό του το ποσό των 16.661 ευρώ.

«Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και το ότι θεωρούσαμε πως δεν πρόκειται να πληρωθεί αυτή η αίτηση επειδή τα αγροτεμάχια ήταν επικαλυπτόμενα με παραγωγούς που δεν είναι από τη Νάξο αλλά είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν. Μπαίνοντας τώρα στην αίτηση που κάναμε και ενώ πια έγιναν οι πληρωμές, έχουν μετακινηθεί ή διαγραφεί κάποια από τα αγροτεμάχια που ήταν επικαλυπτόμενα, γι’ αυτό και πληρώθηκε η αίτησή μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα μας απαντήσουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε η Μαρίνα Γρατσία.

Ο δικηγόρος της ΕΑΣ Γιάννης Δέτσης, διευκρίνισε ‘ότι ο κ. Καπούνης έκανε αυτήν την «ανορθόδοξη κίνηση και εισέπραξε αυτό το ποσό το οποίο αμέσως επεστράφη ολόκληρο στον λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά, εάν δήλωνε, πέραν των στρεμμάτων και βοοειδή ή αιγοπρόβατα, θα έφθανε να πάρει επιδοτήσεις ως και 130 χιλιάδες ευρώ!».

«Εάν, αυτή τη στιγμή, αποσύρω την αίτηση, θα πληρωθούν πάλι εκείνοι που είχαν δηλώσει τα ίδια στρέμματα που δήλωσα και εγώ. Εμείς επιστρέψαμε τα χρήματα, αποσύραμε τα μέτρα από την αίτηση αλλά την αφήσαμε να υπάρχει, ούτως ώστε να μην μπορέσουν να κάνουν πάλι αίτηση τα 52 ΑΦΜ που είχαν δηλώσει» σημείωσε ο κ. Καπούνης.

Στην, εύλογη, ερώτηση των παρουσιαστών της εκπομπής για το ποιος θα έπρεπε να ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, ο πρόεδρος της Ένωσης είπε ότι «δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς, ως Ένωση, είχαμε επισημάνει το θέμα, τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και σε διάφορες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και θα έπρεπε να έχουν προφυλάξει τους παραγωγούς όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας. Είναι τέτοιο το σύστημα που αφήνει παράθυρα ώστε να δηλώνει ο καθένας ό,τι θέλει» τόνισε.

agronewsbomb

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.