Μέχρι 120 εκατ. ευρώ μπορεί να φθάσει το αγροτικό πετρέλαιο, κάτω από 10 λεπτά πέφτει η κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα

Παράθυρο να ανέβει το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στα 120 εκατ. ευρώ, έναντι των 82 εκατ. που ανακοινώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις συνομιλίες που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων, διευκρινίζοντας πως κάτι τέτοιο θα συμβεί εφόσον η χώρα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2024.

Αυτό που διεκδικούν οι αγρότες, είναι αφορολόγητο πετρέλαιο, για κάθε λίτρο που μπαίνει στο ντεπόζιτο του τρακτέρ. Ένας συμβιβασμός, θα μπορούσε να είναι ένα κονδύλι κοντά στα 140 με 150 εκατ. ευρώ που επιστρεφόταν μέχρι το 2015, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την κυβέρνηση να προσεγγίζει «δυνητικά» τα μεγέθη αυτά, υπό τις γνωστές δημοσιονομικές προϋποθέσεις.

Το γεγονός πάντως ότι η πιθανότητα αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στο non paper που έφυγε από το Μαξίμου μόλις ξεκίνησε η σύσκεψη με τους αγρότες, δείχνει τόσο το ότι το ενδεχόμενο αυτό παραμένει επισφαλές, όσο και πως υπήρξε μια διαπραγματευτική πρόοδος που επισκιάστηκε από τις εξαγγελίες για το ρεύμα αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου που βρίσκεται στα μπλόκα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση της επιστροφής για την οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, θα αφορά στο αρχικό ποσό των 82 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πως η πρώτη δόση για το αγροτικό πετρέλαιο θα πιστωθεί προς τα τέλη Μαρτίου. Θα αφορά σε μια πληρωμή της τάξης των 41 εκατ. ευρώ, δηλαδή το μισό των 82 εκατ. που έχουν κλειδώσει. Σε περίπτωση που προχωρήσει το ενδεχόμενο αύξησης του τελικού ποσού, τότε η πληρωμή που λογικά θα γίνει προς το τέλος του έτους, κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να αγγίξει τα 79 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 41 εκατ. της δεύτερης σίγουρης δόσης συν 38 εκατ. που υπολείπονται μέχρι τα 120 εκατ. ευρώ.

Μια ακόμα πτυχή της συζήτησης γύρω από το αγροτικό πετρέλαιο, η οποία αξιολογείται θετικά από τους εκπροσώπους των αγροτών, είναι η πρόθεση να θεσμοθετηθεί η επιστροφή σε ετήσια βάση, κάτι το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από το 2025 και έπειτα. Πιο απλά, εφόσον προχωρήσει η δέσμευση αυτή, τότε οι όροι, οι δικαιούχοι αλλά και τα ποσά, μαζί με την ημερομηνία καταβολής της επιστροφής θα είναι γνωστά και θα αποτελούν μια στάνταρ διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.

Ωστόσο, εν προκειμένω υπάρχουν επιφυλάξεις από την πλευρά των αγροτών, αφού δεν αποσαφηνίστηκε στο πλαίσιο της συνάντησης το ποσό το οποίο είναι διατεθειμένη να κλειδώνει στον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση για τις ανάγκες του μέτρου. Όπως και να έχει, είναι μια διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται, ως προς το νομικό της κείμενο δηλαδή, μετά τον Σεπτέμβριο, σε μια περίοδο που θα έχει ξεκαθαρίσει και το ενδεχόμενο της αύξησης του ποσού της επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες για το 2024 στα 120 εκατ. ευρώ. 

Ως προς το άλλο μείζον ενεργειακό ζήτημα, υπενθυμίζεται η νέα ρύθμιση που ανακοινώθηκε από το Μαξίμου η οποία περιλαμβάνει σταθερούς τιμοκαταλόγους για τα επόμενα δύο χρόνια ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές:  9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα


Πηγή: agronews.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.