«Κόντρα» Μαστιχοπαραγωγών-ΔΕΥΑΝΧ για το νερό στη Χίο




 

Την πλήρη αντίθεσή της με τα μέτρα εξοικονόμησης νερού που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΝΧ, εκφράζει μέσα από ανακοίνωσή της η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου χαρακτηρίζοντας τα ανορθολογικά και πρόχειρα.

Παράλληλα, διατύπωσε τους φόβους της ότι αυτές οι ενέργειες θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καλλιέργεια της μαστίχας και προσθέτει ότι τα στοιχεία των βροχοπτώσεων δεν δικαιολογούν συνθήκες λειψυδρίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση που αναστάτωσε τους μαστιχοπαραγωγούς, ήταν αυτή για διακοπή όλων των αρδευτικών υδρομέτρων του δήμου Χίου, τα οποία είναι συνολικά 4.962. Από την διακοπή υδροδότησης, όπως επισημαίνει η ΔΕΥΑΧ, εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εφόσον προσκομίσουν άμεσα αποδεικτικά έγγραφα επ' αυτού.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου αναφέρει:

Σε συνέχεια της από 20/04/2023 επιστολής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου προς το Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ και κατόπιν του Δελτίου Τύπου της ΔΕΥΑΧ που δημοσιοποιήθηκε στις 3/5/2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΧ σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 4/5/2023 αποφάσισε ομόφωνα τα  εξής:

* Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη διακοπή κάθε είδους αρδευτικής παροχής και στη λήψη οριζόντιων μέτρων, και θεωρούμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ανορθολογικά, πρόχειρα και ανασταλτικά της ομαλής διαδικασίας που απαιτεί η καλλιέργεια της μαστίχας.

* Τα ποσοτικά στοιχεία του ύψους των βροχοπτώσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα μέχρι τις 5 Απριλίου 2023, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν συνθήκες λειψυδρίας. Αντιθέτως, το ύψος είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών και ως εκ τούτου η επίκληση συνθηκών λειψυδρίας από πλευράς σας, θα πρέπει να τεκμηριωθεί με αριθμητικά δεδομένα τα οποία οφείλετε να δημοσιοποιήσετε.

* Το αρδευτικό δίκτυο εξυπηρετεί πέραν της άρδευσης των νεαρών μαστιχόδεντρων τις καθημερινές, ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας των παραγωγών μας -κατά κύριο επάγγελμα και μη- και ασφαλώς δεν έχετε  κανένα δικαίωμα να τη στερείτε από κανένα πολίτη-παραγωγό του νησιού.

* Σας προτρέπουμε λοιπόν προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εις βάρος του πρωτογενούς τομέα να ελέγξετε και να επισκευάσετε τα υδροστάσια, το δίκτυο ύδρευσης, τις δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης όπου καθημερινά κατασπαταλώνται χιλιάδες κυβικά νερού. Στην πραγματικότητα, η γενική διακοπή άρδευσης προτείνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες του δικτύου, που οφείλονται αποκλειστικά στην αστοχία και αμέλεια της εξασφάλισης και ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Τέλος αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι επικαλείστε τη συγκατάθεσή μας τη στιγμή μάλιστα που σε καμία περίπτωση δεν συνδιαλλαχθήκατε ή διαβουλευτήκατε μαζί μας.

Καλούμε τον κο Δήμαρχο, να λάβει τα αναγκαία μέτρα και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσοβηθούν σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του φετινού καλοκαιριού.

agrocapital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.