Αποσύρεται η πρόσφατη διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για αναδρομικά τέλη και ΤΑΠ


 




Με διάταξη σε νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση το ΥΠΕΣ παίρνει πίσω την πρόσφατη νομοθετική διάταξη του, η οποία προβλέπει αναδρομικό χαράτσι 65ετίας για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου και 30ετή παραγραφή για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κτισμάτων και οικοπέδων.

Με το άρθρο 7 του νέου νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού - Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό  του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση επιλύεται το θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών που είχε επισημάνει και η ΠΟΜΙΔΑ.

Με τη διάταξη στην ουσία το Υπουργείο παίρνει πίσω την πρόσφατη νομοθετική διάταξη του, η οποία προβλέπει αναδρομικό χαράτσι 65ετίας για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου και 30ετή παραγραφή για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κτισμάτων και οικοπέδων.

Με τη νέα ρύθμιση ορίζεται ότι:

Με την προτεινόμενη διάταξη τίθεται η δεκαετία ως απώτατο όριο της δυνατότητας των δήμων για την αναζήτηση και βεβαίωση οφειλών και η πενταετία για τη βεβαίωση των προστίμων σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, με σκοπό τη σαφέστερη διατύπωση της τροποποιούμενης διάταξης και την αποφυγή παρανοήσεων σχετικά με την υποτιθέμενη δυνατότητα είσπραξης παραγεγραμμένων οφειλών.

«Αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των πέντε (5) τελευταίων ετών».

Με την προτεινόμενη διάταξη τίθεται η δεκαετία ως απώτατο όριο της δυνατότητας των δήμων για την αναζήτηση και βεβαίωση οφειλών και η πενταετία για τη βεβαίωση των προστίμων σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων
στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, με σκοπό τη σαφέστερη διατύπωση της τροποποιούμενης διάταξης και την αποφυγή παρανοήσεων σχετικά με την υποτιθέμενη δυνατότητα είσπραξης παραγεγραμμένων οφειλών.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καταγγέλλοντας νομοθετική «λαθροχειρία» στη ρύθμιση για την πενταετή παραγραφή οφειλών προς τους Δήμους, καθώς στην τελική ρύθμιση που ψήφισε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή πρόσθεσε διάταξη, η οποία προβλέπει αναδρομικό χαράτσι 65ετίας για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου και 30ετή παραγραφή για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κτισμάτων και οικοπέδων.

Υπενθυμίζετα οτι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει με επιστολή της προς το υπουργείο Εσωτερικών ανάκληση της ρύθμισης (άρθρο 39 του νόμου 5027/2023), δεδομένου ότι όπως υποστηρίζει καθιερώνει ως προς τις κύριες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ:

α) 65ετή παραγραφή για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτιρίου, λόγω αναγωγής της παραγραφής τους για τα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.λπ.) στον χρόνο κατασκευής του κάθε κτιρίου, και με απώτερο χρονικό όριο, για τα παλαιότερα κτίσματα, το έτος 1958.

β) 30ετή παραγραφή για το ΤΑΠ κτισμάτων και οικοπέδων, λόγω αναγωγής της παραγραφής του στην 1.1.1993, ημέρα έναρξης ισχύος του ν. 2130/1993 περί τέλους ακίνητης περιουσίας.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.