Η ΕΚΤ προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω της αύξησης μισθών!!


 


  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει σημαντική αύξηση μισθών στην ευρωζώνη - δείκτης ο οποίο συνδέεται με τον πληθωρισμό - τα ερχόμενα τρίμηνα, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα όσων δείχνουν προς νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Η μελέτη της εξέλιξης των μισθών στη ζώνη του ευρώ από την έναρξη της πανδημίας δείχνει η υποκείμενη αύξηση αμοιβών έχει υπάρξει "σχετικά μέτρια" και παραμένει σήμερα κοντά στη μακροπρόθεσμη σταθερή τάση, σημείωσε η ΕΚΤ τη Δευτέρα, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεών της.

Παρ' όλα αυτά, "κοιτώντας προς το μέλλον, η αύξηση μισθών μέσα στα επόμενα λίγα τρίμηνα αναμένεται να είναι ισχυρότατη σε σχέση με τις τάσεις των τελευταίων ετών", σημειώνεται στο άρθρο. "Το γεγονός αντανακλά ισχυρές αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί από την επιβράδυνση της οικονομίας, αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια προσέγγιση μεταξύ της πορείας των μισθών και των υψηλών επιπέδων του πληθωρισμού".

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή βρίσκονται υψηλότερα του στόχου του 2% της ΕΚΤ εδώ και 18 μήνες, ενώ στο τέλος του 2022 ξεπέρασε και το 10% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη. Μολονότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε σχέση με το ζενίθ του, ο υποκείμενος πληθωρισμός (που αποκλείει ιδιαίτερα ευμετάβλητά στοιχεία, όπως οι τιμές τροφίμων και ενέργειας) άγγιξε ιστορικά υψηλά τον Δεκέμβριο.

Με τις προβλέψεις να υποδεικνύουν ότι η επιστροφή στον στόχο του 2% θα είναι εξαιρετικά δύσκολη πριν το τέλος του 2025 και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πιέζουν για γενναίες αναπροσαρμογές στις αμοιβές, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε πρωτοφανείς για την ίδια αυξήσεις επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιό της να έχει αγγίξει το 2%, μετά τη νέα αύξηση του Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προδιαγράψει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου - και πιθανόν άλλη μία μετά από αυτήν - προκειμένου να αποφευχθεί ένα σπιράλ μισθών - τιμών.

Η αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης δεν αναμένεται να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, καθώς η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ενισχύει την τάση των επιχειρήσεων να διατηρούν εργαζόμενους και να τους πληρώνουν καλά.

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε οι μισθοί να προσαρμοστούν πλήρως στα πρόσφατα σοκ,
σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, ο οποίος έχει σημειώσει ότι η πορεία των μισθών θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κατανόησης των πληθωριστικών τάσεων.

Η εντονότερη τάση αύξησης μισθών εντοπίζεται στον κλάδο των υπηρεσιών, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.