Ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα: Παρέμβαση από την Κομισιόν


Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα , αρμόδια για θέματα διαφάνειας συναντήθηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και όπως προκύπτει από την ανακοίνωση «του τράβηξε το αυτί» για την προβληματική -τουλάχιστον- κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν συζήτησαν για την «για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ».

Η Β.Γιούροβα έθεσε στον Γ.Οικονόμου το θέμα της δολοφονίας Καραϊβάζ, τη λίστα Πέτσα και όλα όσα καταγγέλονται για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Μετά από τη συζήτηση για την «ανάγκη υποστήριξης των δημοσιογράφων που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και στην καταπολέμηση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας στην Ουκρανία», η κα. Γιούροβα μπήκε στο θέμα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Κομισιόν:

«Η Αντιπρόεδρος ρώτησε για την έρευνα για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων. Η Αντιπρόεδρος χαιρέτισε αυτές τις προσπάθειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε επίσης πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η Αντιπρόεδρος επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, θέτοντας πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου για το 2022 καθώς και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διοίκηση του καρατικού πρακτορείου ειδήσεων.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της Οδηγίας.

Αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, που θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και στον σεβασμό των επαγγελματικών προτύπων».

Με λίγα λόγια πρόκειται για παρέμβαση κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση  που επιμένει ότι «δε τρέχει τίποτα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.