Δίνουν πίσω το 1/3 των αναδρομικών που πήραν οι συνταξιούχοι!!!


Το γεγονός πως η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να πληρώσουν, μέσω της ευνοϊκής πάγιας ρύθμισης των 48 δόσεων, τους φόρους αλλά και τα πρόστιμα που απορρέουν από τα αναδρομικά που έλαβαν το 2020, δεν «χρυσώνει το χάπι» για τους απόμαχους της εργασίας. 

Οι τελευταίοι, για την ακρίβεια όσοι έλαβαν αναδρομικά, για περικοπές στις κύριες συντάξεις που έγιναν το 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016), βάση των αντισυνταγματικών νόμων 4051 και 4093 του 2012, θα επιστρέψουν κατά μέσο όρο-εξαιτίας της φορολόγησης- περίπου το 1/3 του ποσού που έλαβαν. Κατά περιπτώσεις, μάλιστα,  λόγω της φορολόγησης μέσω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, να επιστρέψουν πίσω έως το 55% όσων πήραν!

Οι συνταξιουχικοί Σύλλογοι ζητούσαν επιμόνως να μην επιβληθεί φόρος στα αναδρομικά που έλαβαν ή στο χειρότερο σενάριο να τεθεί πλαφόν 20% στην φορολόγησή τους. Κανένα από τα αιτήματά τους, όμως, δεν εισακούστηκε.

Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα που ήδη δηλώθηκαν για τα έτη 2015 και 2016.  θα φορολογηθούν συνολικά, με τους ακόλουθους συντελεστές:

22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και
22% έως 45% που ίσχυε το 2016.

Παράλληλα, σε όσους το συνολικό τους εισόδημα, μετά την προσθήκη των αναδρομικών υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που είναι, 1%- 4% για το 2015 και 2,2% - 10% για το 2016). Τσουχτερός θα είναι ο φόρος που θα πληρώσουν όσοι, μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, μεταβαίνει στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Στρέβλωση αποτελεί το γεγονός ότι στο ρυθμιζόμενο ποσό επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο ύψους περίπου 5%, ενώ τα ποσά αυτά δόθηκαν μετά από αποφάσεις δικαστηρίων με πενταετή καθυστέρηση και χωρίς το νόμιμο τόκο (6% ανά έτος, δηλαδή 30%). Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι, όπως ορθώς επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω,  τα ποσά που θα έπρεπε να έχουν λάβει από μια έντοκη καταβολή αναδρομικών, που όμως δεν έγινε ποτέ.

Παράταση έως τις 15 Φεβρουαρίου για την εφάπαξ καταβολή

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών, δίδεται παράταση έως 15 Φεβρουαρίου (αντί 31 Ιανουαρίου) για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου χωρίς προσαυξήσεις σε όσους συνταξιούχους υπέβαλλαν πέρσι τις τροποποιητικές τους δηλώσεις και έχει εκδοθεί πριν την Πρωτοχρονιά η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

sofokleousin.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.