Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και χωρίς ΟΣΔΕ 2024 μελετά το ΥπΑΑΤ



Η κυβέρνηση κατάλαβε - μετά από το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - ότι δεν είναι εφικτό να πληρωθεί η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου στους αγρότες στις αρχές Απριλίου και να έχει κατατεθεί το ΟΣΔΕ του 2024.

Ακόµα και αν έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρµα μέχρι τα τέλη Μαρτίου - όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ - θα είναι αδύνατον να έχουν κάνει όλοι οι δικαιούχοι του ΕΦΚ το ΟΣΔΕ του 2024

Δηλαδή τα πράγματα είναι απλά αλλά φαίνεται να είναι δύσκολο να υπάρξει «λογική» στις αποφάσεις των υπουργών και μετά απορούν γιατί αντιδρά ο λαός.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2024, αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2023. Ουσιαστικά με απλά λόγια θα πληρωθούν τα μισά των μισών που έδωσαν στην προηγούμενη πληρωμή.

Το ΦΕΚ θυμίζουμε αναφέρει τα εξής:


1. Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα (παραγωγοί κατά την έννοια της παρ. 4) τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024 (!), έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».


2. Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:

α) έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή

β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,

γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 3.


3. Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, ως «επαγγελματίες αγρότες» ή ως «επαγγελματίες αγρότες ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα», ή δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πρέπει να είχαν υποβάλλει δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως σήμερα 15η-03-2024.


Παϊσιάδης Σταύρος


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.