Υπερκρύσταλλος φέρνει την επανάσταση στην αξιοποίηση του φωτός του Ηλίου


Υπερκρύσταλλος φέρνει την επανάσταση στην αξιοποίηση του φωτός του Ηλίου 

Σήφης Γαρυφαλάκης

Την επανάσταση στην δέσμευση της ηλιακής ενέργειας μέσω της νανοτεχνολογίας φέρνει ο καθηγητής Emiliano Cortés, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LMU). Αναπτύσσοντας πλασμονικές νανοδομές, η ομάδα του Cortés δημιουργεί υλικά που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια πιο αποτελεσματικά. Το τελευταίο τους επίτευγμα, ένας υπερκρύσταλλος που παράγει υδρογόνο από μυρμηκικό οξύ (formic acid) χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον τομέα του.

Το υδρογόνο αποτελεί δομικό στοιχείο για την ενεργειακή μετάβαση. Για την απόκτησή του με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, οι ερευνητές του LMU ανέπτυξαν νέες νανοδομές υψηλής απόδοσης. Το υλικό αυτό κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ για την πράσινη παραγωγή υδρογόνου με το ηλιακό φως.


Όταν ο Emiliano Cortés πηγαίνει για «κυνήγι του ηλιακού φωτός», δεν χρησιμοποιεί γιγαντιαία κάτοπτρα ή εκτεταμένα ηλιακά πάρκα. Αντιθέτως, ο καθηγητής πειραματικής φυσικής και μετατροπής ενέργειας στο LMU καταδύεται στον νανοκοσμό. «Εκεί όπου τα σωματίδια υψηλής ενέργειας του ηλιακού φωτός, τα φωτόνια, συναντούν τις ατομικές δομές, εκεί ξεκινάει η έρευνά μας», λέει ο Cortés. «Εργαζόμαστε πάνω σε υλικές λύσεις για τη σύλληψη και την αποτελεσματικότερη χρήση της ηλιακής ενέργειας».
.foxreport.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.