Ένταση στις σχέσεις Ινδίας -Καναδά με την Ινδία να κατηγορεί για ""συνεχής παρέμβαση"" από το καναδικό προσωπικό στις εσωτερικές υποθέσεις του Νέου Δελχί.


 Η Ινδία την Κυριακή δήλωσε ότι η σχέση της με τον Καναδά περνάει από μια δύσκολη φάση και ότι υπήρξε «συνεχής παρέμβαση» από το καναδικό προσωπικό στις εσωτερικές υποθέσεις του Νέου Δελχί, μεταδίδει το Reuters.

Η ινδική κυβέρνηση είναι θυμωμένη που ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό τον περασμένο μήνα υπέδειξε ότι Ινδοί πράκτορες μπορεί να είχαν εμπλακεί στη δολοφονία ενός ηγέτη Σιχ αυτονομιστών τον Ιούνιο στη Βρετανική Κολομβία. Η Ινδία αρνείται τον ισχυρισμό.

«Η σχέση αυτή τη στιγμή περνάει μια δύσκολη φάση. Αλλά θέλω να πω ότι τα προβλήματα που έχουμε είναι με ένα συγκεκριμένο τμήμα της καναδικής πολιτικής και τις πολιτικές που απορρέουν από αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσανκάρ σε εκδήλωση.

Ο Καναδάς αναγκάστηκε να αποσύρει 41 διπλωμάτες του από την Ινδία την Πέμπτη, καθώς το Νέο Δελχί αποφάσισε να ανακαλέσει μονομερώς το επίσημο διπλωματικό καθεστώς τους.

Ο Τριντό είπε την Παρασκευή ότι η καταστολή των καναδών διπλωματών από την ινδική κυβέρνηση δυσχεραίνει την κανονική ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους και στις δύο χώρες.

Ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι η Ινδία είχε επικαλεστεί τη διπλωματική ισοτιμία στο πλαίσιο της σύμβασης της Βιέννης, «επειδή είχαμε ανησυχίες για συνεχή ανάμειξη στις υποθέσεις μας από καναδικό προσωπικό».

«Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά από αυτά. Η άποψή μου είναι ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα θα βγουν περισσότερα πράγματα και οι άνθρωποι θα καταλάβουν γιατί είχαμε αυτή την ενόχληση με πολλούς από αυτούς», είπε ο Τζαϊσανκάρ σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η στάση της Ινδίας ήταν παράλογη και άνευ προηγουμένου και παραβίασε ξεκάθαρα τη σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Ο Τζαϊσανκάρ είπε επίσης ότι η Ινδία σταμάτησε την έκδοση βίζας στον Καναδά πριν από μερικές εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την ασφάλεια των διπλωματών της όταν πηγαίνουν στη δουλειά. Είπε ότι η Ινδία θα ξαναρχίσει την έκδοση βίζας εάν σημειωθεί πρόοδος στην ασφάλεια των διπλωματών της που εργάζονται εκεί.

Περίπου δύο εκατομμύρια Καναδοί, ή το 5% του πληθυσμού, έχουν ινδική κληρονομιά. Η Ινδία είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή φοιτητών στο εξωτερικό στον Καναδά, αποτελώντας περίπου το 40% των κατόχων αδειών σπουδών.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.