Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης τον Μάιο - Πότε θα δούμε το υπερθέαμα στην Ελλάδα





Ένα συνδυασμό εντυπωσιακών αστρονομικών φαινομένων πρόκειται να απολαύσουμε σύντομα στο νυχτερινό ουρανό, καθώς η πανσέληνος Μαΐου πρόκειται να λάβει χώρα την ίδια ημέρα με μια σεληνιακή έκλειψη, μερικώς ορατή και στην Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι έκλειψη Σελήνης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνο σε νύχτες με πανσέληνο. Η έκλειψη του Μαΐου θα είναι η πρώτη από τις δύο που αναμένουμε για το 2023 και μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με τη Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων.

Φυσικά, για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε και να απολαύσουμε αμφότερα τα φαινόμενα, το ιδανικό θα είναι ο ουρανός να παραμείνει ανέφελος.
Πότε θα δούμε την πανσέληνο Μαΐου και τη σεληνιακή έκλειψη

Η πανσέληνος Μαΐου 2023 θα σημειωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Μαΐου. Η κορύφωση της φωτεινότητας της πανσελήνου θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 8:30 μ.μ. Λίγο πριν θα έχει πραγματοποιηθεί η ανατολή της Σελήνης, κάτι που σημαίνει ότι το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η έκλειψη της Σελήνης, η οποία θα καλυφθεί από τη σκιά της Γης, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση, πιο σκούρα από αυτή που έχει συνήθως.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Space.com», η έκλειψη θα είναι ορατή στα σημεία του πλανήτη όπου το φεγγάρι θα είναι πάνω από τον ορίζοντα (Ανταρκτική, Ρωσία, Ασία, Κεντρική και Ανατολική Αφρική κ.τ.λ.).

Στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η σεληνιακή έκλειψη θα είναι μερικώς ορατή, με την ιστοσελίδα «Time and Date» να αναφέρει ότι στη χώρα μας θα είναι ορατή από τις 22:31 το βράδυ.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πανσέληνος Μαΐου είναι γνωστή και ως το «Φεγγάρι των Λουλουδιών», με το φεγγάρι να φαίνεται ολόγιομο για δύο διαδοχικές νύχτες (Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Μαΐου). Το όνομα προέρχεται από την φυλή Algonquin και επικράτησε καθώς κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα ανθίζουν πολλά λουλούδια.

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα. Αυτά τα βοσκοτόπια ήταν γεμάτα με χορτάρι και άλλα φυτά, τα οποία έτρεφαν πλουσιοπάροχα τις αγελάδες, που τότε παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.