Πολωνία: «Δεν ήταν επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ» επιβεβαιώνει και ο Στόλτενμπεργκ


Στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας αλλά και της Πολωνίας κινήθηκε ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, στις δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας, σχετικά με την πυραυλική επίθεση το βράδυ της Τρίτης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πύραυλος που έπεσε σε πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προήλθε από την ουκρανική αντιεροπορική άμυνα και γι’ αυτό επί της ουσίας ευθύνεται η Ρωσία.


Ο γ.γ του ΝΑΤΟ τόνισε εξαρχής ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το συμβάν ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης της Ρωσίας σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και θα κάνουμε πάντα ό, τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», προσέθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αξιολογούμε διαρκώς τι πρέπει ακόμη να κάνουμε», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, ψύχραιμοι και σε στενό συντονισμό».


Ταύτιση Ουάσινγκτον – Μόσχας
Ο πύραυλος που κατέπεσε σε περιοχή στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία και οδήγησε στον θάνατο δύο ανθρώπων ήταν ουκρανικός, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως αποκάλυψε στο Reuters πηγή του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τη σύνοδο G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί «απίθανο» το γεγονός να εκτοξεύτηκε ο εν λόγω πύραυλος από ρωσικά στρατεύματα.

 Associated Press: «Η Ουκρανία εκτόξευσε τον πύραυλο», εκτιμούν αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει στο Associated Press, επικαλούμενοι την προκαταρκτική έρευνα, την προέλευση του πυραύλου που κατέπεσε στην Πολωνία προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.

Κρεμλίνο: «Απόπειρα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης»
Από την πλευρά της, η Μόσχα αρχικά έκανε λόγο για «προβοκάτσια», απαντώντας στις αρχικές διαρροές που ήθελαν να ευθύνεται για το πυραυλικό χτύπημα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην Πολωνία με τα συντρίμμια «ανήκουν σε πύραυλο S-300 της ουκρανικής αεροπορίας».

«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Η Μόσχα «βλέπει» απόπειρα πρόκλησης άμεσης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ

«Έδειξε» Πούτιν ο Ζελένσκι – Αποστάσεις η Πολωνία
Στο «αντίθετο ρεύμα» κινήθηκε η Ουκρανία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αξιωματούχους να «δείχνουν» εμπλοκή της Μόσχας στο περιστατικό. Μάλιστα, ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη Σύνοδο των ισχυρών στο Μπαλί, χαρακτήρισε την επίθεση ως «μήνυμα από πλευράς Πούτιν».

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: «Μήνυμα της Ρωσίας προς τη G20 το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία»

Όσο για την Πολωνία, η κυβέρνηση της οποίας είχε κηρύξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση επιφυλακής μετά το πυραυλικό χτύπημα, είχε αναφερθεί στη «ρωσική προέλευση» του πυραύλου, διατηρώντας ωστόσο αποστάσεις μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας.

Υπουργός Άμυνας Βελγίου: «Αποτέλεσμα της ουκρανικής αεράμυνας»
«Η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», δήλωσε σήμερα η βελγίδα υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ.

«Οι αναλύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τόσο η προέλευση των πυρών όσο και οι στόχοι που επρόκειτο να πλήξουν αυτοί οι πύραυλοι. Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ωστόσο πως επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε κάποιον ή κάποιους πολωνικούς στόχους», δήλωσε η Ντεντοντέ.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.