Έχουν και οι παραγωγοί ρεύματος τα παράπονά τους από την κυβέρνηση - Καθυστερεί η καταβολή των επιδοτήσεων


Την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη καταβολή των κονδυλίων για τη χορήγηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, επισημαίνει σε επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΑΠΕΕΠ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ).

Ο σύνδεσμος των προμηθευτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι κλήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να καλύψουν εξ ολοκλήρου μέσω ιδίων κεφαλαίων για τη χορήγηση των κρατικών επιδοτήσεων κατά τον Σεπτέμβριο, η λαταβολή των οποίων πραγματοποιήθηκε μόλις τις προηγούμενες μέρες.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) επιθυμεί να επισημάνει συγκεκριμένα ζητήματα αναφορικά με την πίστωση στους προμηθευτές ενέργειας, των κονδυλίων των κρατικών επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των σχετικών στοιχείων που υποβάλλονται από τους προμηθευτές στην ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο των κρατικών επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, όσο και το γεγονός ότι η καταβολή των αναλογούντων κονδυλίων πραγματοποιήθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, γίνεται αντιληπτό ότι οι προμηθευτές, οι οποίοι προχώρησαν στην προσήκουσα πίστωση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης του Σεπτεμβρίου, κλήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να καλύψουν εξ ολοκλήρου μέσω ιδίων κεφαλαίων, εξαιρετικά υψηλές χρηματοοικονομικές απαιτήσεις -σε όρους ρευστότητας- για τη χορήγηση των κρατικών επιδοτήσεων κατά τον εν λόγω μήνα.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις αναφορικά με την καταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) επί των κονδυλίων των επιδοτήσεων, μετά την έκδοση του σχετικού τιμολογίου προς την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., εντείνουν έτι περαιτέρω τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής ρευστότητας που καλούνται να διαχειριστούν οι Προμηθευτές, οι οποίοι συχνά υποχρεούνται να αποδώσουν στις φορολογικές αρχές ιδιαιτέρως υψηλά ποσά ΦΠΑ δίχως αυτά να τους έχουν καταβληθεί από την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.

Εξαιρετικά σημαντικές απαιτήσεις, σε όρους ρευστότητας, έχουν ανακύψει και εξαιτίας της μη καταβολής στους προμηθευτές, έως σήμερα, οποιουδήποτε ποσού για τις πρόσθετες επιδοτήσεις μη οικιακών καταναλωτών με αγροτικές παροχές, παροχές μικρής ισχύος (έως και 35kVA) και αρτοποιεία, από την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου τον Απρίλιο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, και συνεκτιμώντας την ούτως ή άλλως περιορισμένη δυνατότητα άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού, σε περίοδο κατά την οποία τα ποσά που διακινούνται στην ενεργειακή αγορά βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα, και εν μέσω επιδεινούμενων διεθνών μακροοικονομικών συνθηκών, είναι κρίσιμο κατά τους επόμενους μήνες να διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη καταβολή των κονδυλίων της επιδότησης στους προμηθευτές, κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των κονδυλίων των κρατικών επιδοτήσεων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, θα πρέπει μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί ότι η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. διαθέτει την αναγκαία οργανωτική υποδομή και ιδίως τη στελέχωση, που θα υποστηρίζει καταλλήλως τις αντίστοιχες, αυξημένες αρμοδιότητες της.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της προβλεπόμενης στο Νόμο 4964/2022 (άρθρο 181, παρ. 2) δυνατότητας, αναφορικά με την προκαταβολή των αναλογούντων κονδυλίων των επιδοτήσεων στους προμηθευτές ενέργειας, θα συνέβαλε καθοριστικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ιδιαιτέρως αυξημένων απαιτήσεων χρηματοοικονομικής ρευστότητας για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές κατά την τρέχουσα περίοδο.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.