Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε δεκτή την έφεση της τουρκικής Halkbank για την 'υπόθεση Ζαράμπ'




 

 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε τη Δευτέρα να παραχωρήσει ακρόαση στην κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, ώστε να εκθέσει την προσπάθειά της να αποφύγει ποινικές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, τραπεζική απάτη και συνωμοσία για το σκάνδαλο με τον τουρκο-ιρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και το σχέδιο αποφυγής των κυρώσεων προς το Ιράν, υπόθεση που έχει χειροτερεύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οι δικαστές δέχτηκαν την έφεση της Halkbank κατά της απόφασης ενός κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε τον ισχυρισμό της τράπεζας ότι ήταν απρόσβλητη από δίωξη των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1976 που ονομάζεται Foreign Sovereign Immunities Act, ο οποίος περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων για αγωγές κατά ξένων χωρών, επειδή η επιχείρηση είναι που ανήκει στην πλειοψηφία της τουρκικής κυβέρνησης.

Στις 19 Μαρτίου 2016, ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας, και "ταμίας" της οικογένειας Ερντογάν, Ρεζά Ζαράμπ, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς πήγαινε με την οικογένειά του στη Disney World. Ο λόγος; Σε κατηγορητήριο που υπεγράφη από τον δικηγόρο Πρίτ Μπαράρα, από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Ζαράμπ, φίλος σχεδόν με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνήσεων Ερντογάν, με τους οποίους έχει κάνει μπίζνες (όπως και με την Εμινέ Ερντογάν), και δύο συνεργάτες του (μεταξύ αυτών ο Ατίλα) κατηγορήθηκαν για παραβίαση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, για τραπεζικές απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και εμπόριο χρυσού. 

Λίγο πριν καθίσουν στο εδώλιο, ο Ζαράμπ έγινε καπνός, και, μετά από τουρκικές νότες και υποτιθέμενη έρευνα, ανακοινώθηκε ότι ο κατηγορούμενος Ζαράμπ είχε γίνει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη ενάντια στον μοναδικό εναπομείναντα Ατίλα. Ο Ζαράμπ παραδέχτηκε μεν ότι είχε δωροδοκήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών ώστε να πάρει τις δουλειές, που θα του απέφεραν τα κέρδη, όμως τελικά αυτό που... την πάτησε ήταν ο Ατίλα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 32 μήνες φυλάκιση.

Το γραφείο του Μπαράρα ξεκίνησε τις "μάχες" με τη δίκη εναντίον του Ρεζά Ζαράμπ το 2016. Ο Μπαράρα απολύθηκε από τον Τραμπ τον Μάρτιο του 2017, λίγο πριν συλληφθεί ο Χακάν Ατίλα από πράκτορες του FBI στη Νέα Υόρκη. Σε μία σαφή αποκάλυψη των προθέσεων, αλλά και της εμπλοκής του Ερντογάν στην όλη υπόθεση, είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάχθηκε στον Ατίλα, μόλις αυτός αποφυλακίστηκε από τις ΗΠΑ. Τον έχρισε... διοικητή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, για να τον ανταμείψει.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη το 2019 απήγγειλαν κατηγορίες κατά της Halkbank, κατηγορώντας τη για συμμετοχή σε σχέδιο ξεπλύματος εσόδων από ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Η τράπεζα δήλωσε αθώα στις κατηγορίες για τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε εταιρείες παροχής υπηρεσιών χρηματοδότησης και εταιρείες-βιτρίνες στην Τουρκία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταδικάσει την τράπεζα "άσχημο, παράνομο" βήμα και πίεσε για την απόσυρση της υπόθεσης.

Η Τουρκία έχει ήδη κατασχέσει ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία του Ζαράμπ και αναμένεται να χάσει περισσότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν καταδικαστεί μετά τη δίκη της Halkbank. Ωστόσο, το πότε θα συμβεί αυτό παραμένει ασαφές.

Οι πολυάριθμες προτάσεις της τράπεζας για απόρριψη της υπόθεσης απέτυχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ο Ζαράμπ ζει πλέον πλουσιοπάροχα στις ΗΠΑ, με μυστηριώδη εμβάσματα από την Τουρκία. 

Capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.