Νέος γύρος διαπραγατεύσεων μεταξύ Λιβάνου Ισραήλ για θαλάσσια σύνορα με φόντο τις γεωτρήσεις!!




Σε διαπραγματευτικό ελιγμό φαίνεται πως προχώρησε σήμερα η ηγεσία του Λιβάνου σε ό,τι αφορά την επίλυση διαφοράς με το Ισραήλ στα θαλάσσια σύνορα αμφοτέρων χωρών που «ακουμπούν» πάνω σε πιθανώς σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά ζητήματα, Έιμος Χοκστάιν, έγινε γνωστό πως παρουσιάστηκαν νέες προτάσεις για την διαφιλονικούμενη περιοχή με το αίτημα να μεταφερθούν αυτές στην «ισραηλινή πλευρά».

Ο Χοκστάιν σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα δήλωσε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης του Λιβάνου θα βοηθήσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Μιλώντας στον αμερικανικών συμφερόντων αραβόφωνο τηλεοπτικό κανάλι Alhurra TV ο Χοκστάιν εξήγησε πως η λιβανέζικη κυβέρνηση έκανε «ένα πολύ ισχυρό βήμα μπροστά» παρουσιάζοντας μία πιο ενιαία πρόταση. Tόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι μία δημιουργική ιδέα,ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό.
 
Ο Χοκστάιν απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι τυχόν επίλυση των θαλάσσιων διαφορών με το Ισραήλ θα βοηθήσουν την χώρα που ταλανίζεται από σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση με ιδιαίτερη δριμύτητα από το φθινόπωρο του 2019 να ξανασταθεί στα πόδια της.

Κατά πληροφορίες διπλωματικών πηγών οι Λιβανέζοι φαίνεται πως έβαλαν «στο συρτάρι» παλιότερες μεγάλες απαιτήσεις για την θαλάσσια περιοχή που αποκαλούν «γραμμή 29» που είχε προκαλέσει πέρσι την ανάσχεση των έμμεσων διαπραγματεύσεων με μεσολαβητή τις ΗΠΑ στα κεντρικά γραφεία της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο.

Στις 5 Ιουνίου η ανάπτυξη πλωτής πλατφόρμας στο ισραηλινό κοίτασμα Καρίς, μέρος του οποίου διεκδικεί ο Λίβανος, από την εταιρία ενέργειας Energean (με έδρα το Λονδίνο και συμμετοχή σε αυτή και των Ελληνικών Πετρελαίων) σήμανε συναγερμό στη Βηρυτό.

Η λιβανέζικη κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τα λιβανέζικα κοιτάσματα υδρογοναθράκων, καλώντας στη συνέχεια άμεσα τις ΗΠΑ να παίξουν ξανά το ρόλο μεσολαβητή. Η κρούση της Βηρυτού βρήκε ανταπόκριση στην Ουάσιγκτον με την κυβέρνηση Μπάιντεν να στέλνει για το λόγο αυτό στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τον ειδικό απεσταλμένο για ενεργειακά ζητήματα. Ο Χοκστάιν ξεκίνησε τις διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους Λιβανέζους αξιωματούχους από την Δευτέρα,13 Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται να μεταβεί στη συνέχεια στο Ισραήλ καθώς έχει κληθεί από την λιβανέζικη κυβέρνηση να μεταφέρει τις προτάσεις διαπραγμάτευσης στην «ισραηλινή πλευρά».

Ισραήλ και Λίβανος βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση αφότου ήρθαν τελευταία φορά σε πολεμική σύγκρουση τον Ιούλιο του 2006.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.