«Επιχείρηση – βεντάλιες» στο Δημόσιο και χωρίς φως στο τούνελ για τα νοικοκυριά!


 


  Την επιχείρηση «θερμοστάτης», για τη μείωση του ενεργειακής κατανάλωσης στα κτήρια του Δημοσίου παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο «θερμοστάτης» περιλαμβάνει μέτρα όπως η μείωση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών τον χειμώνα και η αύξηση το καλοκαίρι, το άνοιγμα των παραθύρων τη νύχτα για τον αερισμό των χώρων και η τοποθέτηση κουρτινών στα παράθυρα και όχι κάτι άλλο όπως ο καθένας θα περίμενε. Αυτά για τα δημόσια κτήρια, γιατί για τα νοικοκυριά δεν ειπώθηκε το παραμικρό.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχει τον στόχο της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτήρια του Δημοσίου. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η ατάκα του Κώστα Σκρέκα «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε» , δήλωση που είχε κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας αντιδράσεις.

Για την επίτευξη του θα δημιουργηθεί πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται η κατανάλωση του κάθε κτηρίου για το οποίο θα οριστεί ένας υπεύθυνος.

Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για μείωση, αλλά και ποινές για όσους φορείς δεν τα καταφέρουν.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

    Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
    Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής, ετήσιας, κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.
    Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Θεόδωρος Σκυλακάκης

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε τους λόγους για το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

«Όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού πρέπει να κάνουμε οικονομία. Προχωρούμε σε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί η δαπάνη του Δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ μεγάλη. Έφτασε το 2021 τα 800 εκατ. ευρώ. Πρέπει να εξοικονομήσουμε απ’ όπου μπορούμε εις όφελος των καταναλωτών. Θα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια», είπε.

Στη συνέχεια τόνισε πως για το Δημόσιο θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα, από την οποία θα παρακολουθείται η κατανάλωση ανά κτήριο.

«Εκεί θα καταγράφονται οι λογαριασμοί ανά ρολόι. Ο δήμος έχει την ευθύνη για έναν δήμο. Θα υπάρχουν υπεύθυνοι για κτήριο ή ανά δραστηριότητα», διευκρίνισε.

«Για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα υπάρχει ένα helpdesk για να υποστηρίζονται οι φορείς στην προσπάθεια που θα κάνουν», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα κίνητρα είπε, «θα υπάρχουν κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ. Η τελική μας απόφαση για τα ποσά που θα πάρουν οι δημόσιοι φορείς θα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα».

Ενώ όσοι οργανισμοί δεν τα καταφέρουν τότε ,«οι φορείς θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού για να καλύψουν τη διαφορά. Θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους από τον προϋπολογισμό τους. Στόχος είναι η μείωση κατά 10%, αλλά όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες και τον φορέα. Δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα. Επί της διαδικασίας, ο κάθε φορέας θα αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Κάποιος που δεν έχει κάνει συντήρηση των κλιματιστικών θα χάσει ένα μέρος του ποσού. Ελπίζουμε ότι η δημόσια διοίκηση θα ανταποκριθεί και θα δώσει ένα καλό παράδειγμα στην κοινωνία».
Μάκης Βορίδης

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ΥΠΕΣ, κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανέφερε «αγκαλιάζουμε ενθέρμως αυτή την πρωτοβουλία. Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε συντονισμένα. Όλοι οι φορείς του Δημοσίου πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη επιμέλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους υπεύθυνους για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι δράσεις αυτές θα έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνουν, απλά τώρα έρχονται μπροστά μας.

Θέλω να πω ότι είμαστε σύμφωνοι και υποστηρίζουμε το σύστημα κινητροδότησης. Είναι λογικό ότι αν υπάρχει μείωση της ενέργειας να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα. Όπως επίσης ότι αυτός που δεν προσφέρει προς τον στόχο, να του επιβάλλεται ένα είδος ποινής. Το υπουργείο Εσωτερικών θα συμβάλει στην όλη προσπάθεια».
Αλεξάνδρα Σδούκου

«Το κόστος από την ενεργειακή δαπάνη των κτηρίων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του οδοφωτισμού το 2020 έφτασε τα 596 εκατ. ευρώ, το 2021 τα 956 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το 2022 είναι ότι θα φτάσει το 1,165 δισ. ευρώ. Σε αυτή την ενεργειακή κρίση το Δημόσιο πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα. Με την πρωτοβουλία προσπαθούμε να πετύχουμε 15-20 μείωση στην ενέργεια. Οι δράσεις μπορούν να εφαρμοστούν απ’ όλους, στόχος να επεκταθούν αυτές οι δράσεις. Αυτό που κάνουμε είναι να ζητήσουμε από το δημόσιο να ορίσουν άμεσε τον ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτήριο. Αυτό προβλέπεται χρόνια, απλά δεν τηρείται», είπε και συνέχισε: «Τα πάντα θα παρακολουθούνται μέσω της πλατφόρμας. Σημαντικό η διατήρηση της θερμοκρασίας σε συγκεκριμένα επίπεδα χωρίς να κρυώνουμε τον χειμώνα ή να ζεσταινόμαστε το καλοκαίρι.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε χώρους που λειτουργούν κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας, μειώνουμε το ενεργειακό κόστος. Όταν φεύγουμε, για παράδειγμα, από την εργασία μας, πρέπει να κλείνονται οι υπολογιστές και τα κλιματιστικά. Μια καλή λύση είναι ο φυσικός αερισμός του κτηρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα στόρια και οι κουρτίνες θα συμβάλουν επίσης. Όλα αυτά τα απλά, συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ζητάμε μια συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που έχουμε στο σπίτι μας. Σκοπός μας σήμερα είναι να επικοινωνήσουμε σήμερα τον στόχο της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Οι τοπικές αρχές θα βρουν τη στήριξη σε μας. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των αντλιοστασίων. Θέτουμε σε δημοσίευση τον οδηγό για το πρόγραμμα Ηλέκτρα, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Έχουμε ένα προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ο φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος μας να ενταχθούν τα κτήρια στην κλίμακα Β. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι το 50%, το οποίο μπορεί να φτάσει στο 60% αν το κτήριο πετύχει αναβάθμιση στην κατηγορία Β. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι καθήκον μας. 

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.