Τεράστια τά κέρδη των εταιρειών λιπασμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία


 

 




Η Nutrien αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη της κατά 64%, η Mosaic κατά 77% και η CF Holdings κατά 147%

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 οι εταιρείες που κατασκευάζουν λιπάσματα αναμένεται να καταγράψουν τα μεγαλύτερα κέρδη τους εδώ και χρόνια, ως συνέπεια της συρρίκνωσης της προσφοράς σε βασικά θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών που αύξησε τις τιμές, ως συνέπεια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Οι κορυφαίες εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων Nutrien Ltd, Mosaic Co και CF Industries αναμένεται να επωφεληθούν από τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τους Νο. 2 και 3 παραγωγούς ποτάσας στον κόσμο, του βασικού θρεπτικού λιπάσματος σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί μετά την επισιτιστική κρίση του 2008.
«Η Nutrien, σίγουρα, θα αυξήσει τα κέρδη της», δήλωσε ο Joel Jackson, ανώτερος αναλυτής της BMO Capital Markets Equity Research.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους αναλυτές της Refinitiv, η Nutrien αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη της κατά 64%, η Mosaic κατά 77% ενώ η CF Holdings κατά 147%.

Γιατί θα αυξήσουν τα κέρδη τους

Οι τιμές της ποτάσας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη από το 2021, λόγω των περιορισμών στην προσφορά που προκλήθηκαν από την επιβολή κυρώσεων από τις χώρες της Βαλτικής, στον κρατικό παραγωγό της Λευκορωσίας Belaruskali.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως αντίποινα στην πολιτική του προέδρου Alexander Lukashenko, που αρνήθηκε να αστυνομεύσει τα σύνορα της Λευκορωσίας, προκειμενου να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από Ασία και Αφρική στα εδάφη των Δημοκρατιών της Βαλτικής, που αποτελούν «ευρωπαϊκό έδαφος».
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία που ακολούθησε έχει ωθήσει τις τιμές σε νέα υψηλά, καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές ποτάσας και άλλων θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών όπως άζωτο, φωσφορικά άλατα, ουρία και αμμωνία.
Η Nutrien, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή ποτάσας της κατά 1 εκατομμύριο τόνους, σε σχεδόν 15 εκατομμύρια τόνους ως απάντηση στην αβεβαιότητα του εφοδιασμού από την Ανατολική Ευρώπη.
Η Nutrien μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εύρεση του εργατικού δυναμικού για να αυξήσει την ικανότητά της, προειδοποίησε ο Jackson.
Είναι πιθανό ωστόσο, παράληλλα να μειωθεί και η ζήτηση, λόγω της αύξησης των τιμών.
Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο αντιδρούν την αύξηση των τιμών, περιορίζοντας τις ποσότητες λιπασμάτων που χρησιμοποιούν, αποθηκεύοντας αποθέματα ή επιστρέφοντας στη χρήση της παλιάς παραδοσιακής κοπριάς.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής λιπασμάτων πάντως αυτό το μήνα εντυπωσίασαν με τις οικονομικές επιδόσεις τους, καθώς η γερμανική K+S AG αύξησε την πρόβλεψη για τα βασικά της κέρδη για το 2022, ενώ η Νορβηγική Yara International ASA ανακοίνωσε κι αυτή ισχυρότερα των αναμενόμενων κερδών, παρότι είχε υψηλότερο κόστος φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.