ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΣΑ:""ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΛΙΓΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ""


 


 Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε κυνικά ότι:
""Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και να κάνουμε έναν καλό σχεδιασμό όλοι μας""


Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να μην προβαίνουν σε αγορές ακόμα και των απολύτως απαραίτητων στο σούπερ μάρκετ για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που η ίδια προκάλεσε με τις εξωφρενικές και εξοντωτικές για την οικονομία, αποφάσεις της, ειδικά στην ενέργεια (κλείσιμο εργοστασίων με λιγνίτη, πώληση αντί 800 εκατ. της πλειοψηφίας στην ΔΕΗ, εχθρική στάση απέναντι στην Ρωσία κλπ.).


Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε κυνικά ότι:
""Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και να κάνουμε έναν καλό σχεδιασμό όλοι μας""


«Άρα να κρατάμε μικρό καλάθι, να λέμε συνεχώς στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ότι θα πρέπει όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση, εμείς από πλευράς μας σας στηρίζουμε με μειώσεις φόρων λελογισμένα, με αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος, πάλι λελογισμένα, αλλά κι εκείνοι θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η κατάσταση δεν ήρθε για να φύγει σε έναν μήνα και θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες, δυστυχώς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη.

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι τελικά οι πολίτες είναι εκείνοι που θα κρατούν μικρό καλάθι στο σούπερ μάρκετ ή ακόμη και καθόλου, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε έναν καλό σχεδιασμό όλοι μας για το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς υπερβολές φυσικά, αλλά να καταλαβαίνουμε ότι ένας πόλεμος έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Πρέπει πραγματικά αυτό να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας».


 
Οι ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο δεν έχουν, βέβαια, καμία σχέση με την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο.
Η  Ρωσία, 
αποφάσισε να αναστείλει τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου για τους επόμενους δύο μήνες ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Απόφαση, μάλιστα, που προηγήθηκε κατά είκοσι ημέρες του διαγγέλματός του για αναγνώριση του Ντονμπάς.

Το νιτρικό αμμώνιο αποτελεί στοιχείo απαραίτητο για την καλλιέργεια σιτηρών. Αποκαλείται «το πιο στρατηγικό από όλα τα λιπάσματα» και είναι το λίπασμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη.

Βασικός προμηθευτής των Ευρωπαίων παραγωγών είναι η Ρωσία.

Η έλλειψη νιτρικού αμμωνίου κινδυνεύει να προκαλέσει νέο ντόμινο ανατιμήσεων πολύ περισσότερο καθώς έρχεται σε μία περίοδο που το λίπασμα χρησιμοποιείται περισσότερο.

Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει 20-25% του κόστους παραγωγής του σιταριού, η πρόσφατη άνοδος των τιμών (αύξηση 220% από τα μέσα Νοεμβρίου έως τώρα, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου) θα έχει διαδοχικές επιπτώσεις στις τιμές:

    του σιταριού,
    στα ζυμαρικά,
    το ψωμί και
    το αλεύρι.

Το Κρεμλίνο επικαλέστηκε, ως αιτία για την απόφασή του, την αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η απαγόρευση εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου θα διαρκέσει, καταρχάς, έως τις 2 Απριλίου.

«Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ. «Ο υπόλοιπος όγκος μπορεί να εξαχθεί από τις 2 Απριλίου, όταν οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν το νιτρικό αμμώνιο στον απαιτούμενο όγκο και η ζήτηση για αυτό στην εγχώρια αγορά θα περάσει το μέγιστο επίπεδο.»

Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια των ανατιμήσεων στην Ευρώπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο:

Σύμφωνα με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία της Εurostat, οι ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα πλησιάζουν το 50%, ενώ στα τρόφιμα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρωζώνης.

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.