Κομισιόν καί Επίτροπος Τζεντιλόνι.Συστάσεις στήν Ελλάδα και στίς πιό αδύναμες οικονομίες τής Ευρώπης γιά τήν μείωση ελλειμάτων καί χρέους από φέτος!

 


 Ενώ η ΕΕ αναβάλλει εκτάκτως το πλαίσιο των κανόνων που ετοίμαζε για χρέος και έλλειμμα, καθώς παραπέμπει για μετά τον Μάϊο την απόφαση για την εφαρμογή από το 2023 του νέου σχεδίου (αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας), για την Ελλάδα και τις πιο αδύναμες οικονομίες παραμένει η σύσταση να μειωθούν από φέτος τα ελλείμματα και το χρέος.

Το κείμενο των συστάσεων της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης του 2023, είναι διαφορετικό και επανεξετάζει τις δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες ανάλογα και με τις εξελίξεις, θα αποφασιστεί ξανά, αν θα παραταθούν και το 2023, με την χρήση της λεγόμενης «ρήτρας διαφυγής».


Με το κείμενο γίνεται σαφές, πως το 2023 δεν θα ισχύει ο πιο «σκληρός» από τους κανόνες του Συμφώνου σταθερότητας: δεν θα ισχύει ο κανόνας απομείωσης του χρέους κατά 1/20 ετησίως. Βεβαίως αυτό με το νέο Σύμφωνο θα «μαλάκωνε» έτσι κι αλλιώς και δεν θα αφορούσε πλέον μείωση στο 60% του χρέους αλλά στο 100% του χρέους.

Ωστόσο η Επιτροπή ξεκαθάρισε, πως τα κράτη της ΕΕ έχουν χωριστεί σε 2 κατηγορίες και η ελληνική οικονομία εξαιτίας των μεγάλων ελλειμμάτων επιβεβαίωσε την ένταξή της στη χειρότερη κατηγορία. «Οι εθνικές δημοσιονομικές στρατηγικές θα πρέπει να διαφοροποιούνται κατάλληλα:

*Τα μεν κράτη μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακή μείωση του χρέους, με δημοσιονομική προσαρμογή το 2023, χωρίς συνεισφορές και άλλες επιχορηγήσεις της ΕΕ.

*Τα κράτη μέλη χαμηλού και μεσαίου χρέους θα πρέπει να ενισχύσουν τις αναγκαίες επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, με στόχο την επίτευξη συνολικά ουδέτερου προσανατολισμού πολιτικής».


Το κείμενο αναφέρει πως είναι άγνωστες ακόμη οι συνέπειες του πολέμου, ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις φέτος για δημοσιονομικές αποκλίσεις, αλλά και πως οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να είναι έτοιμες για «αντίδραση».

«Η εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές, οι οποίες έχουν γίνει πιο αβέβαιες με τις προβλέψεις να επιδεινώνονται» αναφέρεται.

Η «ρήτρα γενικής διαφυγής» θα συνεχίσει να ισχύει το 2022 και «αυτό θα επιτρέψει στη δημοσιονομική πολιτική να προσαρμοστεί στην εξελισσόμενη κατάσταση για να αντιμετωπίσει τις άμεσες προκλήσεις που θέτει αυτή η κρίση. Με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2022, η γενική ρήτρα διαφυγής αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023 αλλά αυτό θα επαναξιολογηθεί με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2022 εν όψει της υψηλής αβεβαιότητας» επισημαίνεται.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.