Ρόιτερς: Απορρίφθηκε η πρόταση έξι σημείων της Ελλάδας για την ενέργεια


Αποκλίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας, εμφανίστηκαν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, γράφει το πρακτορείο Ρόιτερς. Η Ελλάδα πρότεινε ένα σχέδιο έξι σημείων που περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, αλλά αυτή η ιδέα έχει απορριφθεί ως μη ρεαλιστική από άλλα κράτη-μέλη, επισημαίνει το πρακτορείο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν την Παρασκευή να βρουν τρόπους για να στηρίξουν τις οικονομίες της ηπείρου καθώς αντιμετωπίζουν ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας εν μέσω κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ θα επιβραδυνθεί από 5,3% πέρυσι σε 4% φέτος και 2,8% το 2023. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πλέον πολύ αισιόδοξοι και θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, πίεσε για «κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις» στο μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι χρήματα από το Ταμείο αυτό δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και ότι θα συζητηθεί εάν πρέπει να ληφθούν «νέες αποφάσεις».

Η Ισπανία και η Γαλλία —με την τελευταία να καλύπτει το 70% των αναγκών της από την πυρηνική ενέργεια— ζητούν να διαχωριστούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι η επίδραση του κόστους του φυσικού αερίου στον καθορισμό των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυσανάλογη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα συζητήσει με τα κράτη μέλη τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινής βοήθειας σε εταιρείες που πλήττονται από την κρίση των τιμών της ενέργειας. Είπε επίσης ότι εξετάζει «επιλογές για μέτρα έκτακτης ανάγκης», όπως προσωρινά όρια τιμών.

Πηγή: euro2day


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.