ΕΕ: Νέο πλαίσιο ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων


Σε συμφωνία για ένα πλαίσιο κανόνων εποπτεία, την προστασία των καταναλωτών και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των κρυπτονομισμάτων κατέληξαν οι ευρωβουλευτές το απόγευμα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε με 31 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 23 αποχές, τη διαπραγματευτική της θέση σχετικά με τους νέους κανόνες για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία. Στόχος είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και εναλλακτικών μέσων πληρωμής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη, οι βασικές διατάξεις που συμφωνήθηκαν από τους βουλευτές του ΕΚ για όσους εκδίδουν και διαπραγματεύονται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία καλύπτουν τη διαφάνεια, την αποκάλυψη, την εξουσιοδότηση και την εποπτεία των συναλλαγών. Οι καταναλωτές θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις.

Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο υποστηρίζει την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ρυθμίζοντας τις δημόσιες προσφορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, το συμφωνηθέν κείμενο περιλαμβάνει μέτρα κατά της χειραγώγησης της αγοράς και για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Περιβαλλοντικές απειλές
Για να μειωθεί το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για την επικύρωση των συναλλαγών, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει στους ευρωβουλευτές μια νομοθετική πρόταση για να συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση της ΕΕ (σύστημα ταξινόμησης) για βιώσιμες δραστηριότητες οποιαδήποτε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι και άλλες βιομηχανίες (π.χ. η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και ψυχαγωγίας, κέντρα δεδομένων) καταναλώνουν επίσης ενεργειακούς πόρους που δεν είναι φιλικοί προς το κλίμα. Ζητούν από την Επιτροπή να εργαστεί για τη νομοθεσία που θα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα σε διάφορους τομείς.

Εποπτεία
Οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) να εποπτεύει την έκδοση μαρκών που αναφέρονται σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των κουπονιών ηλεκτρονικού χρήματος.

Ο Stefan Berger (EPP, DE), ο επικεφαλής ευρωβουλευτής, δήλωσε: «Με την έγκριση της έκθεσης MiCA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για μια φιλική προς την καινοτομία κρυπτορύθμιση που μπορεί να θέσει πρότυπα παγκοσμίως. Ο κανονισμός που δημιουργείται είναι πρωτοποριακός από άποψη της καινοτομίας, της προστασίας των καταναλωτών, της ασφάλειας δικαίου και της δημιουργίας αξιόπιστων εποπτικών δομών στον τομέα των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων. Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα ρίξουν τώρα μια προσεκτική ματιά στο MiCA».

Επόμενα βήματα
Η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την τελική μορφή του νομοσχεδίου εγκρίθηκε με 33 ψήφους υπέρ και 25 κατά.

ot.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.