Ενιαίο πανθεσσαλικό αγροτικό μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας


Μ’ ένα πανθεσσαλικό μπλόκο θα βγουν στο δρόμο οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη από τις συσκέψεις των ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων.

Την ανάγκη κινητοποιήσεων επιβεβαίωσαν οι αγρότες στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στα Φάρσαλα το περασμένο Σάββατο. Εκκρεμούσε η μορφή των κινητοποιήσεων, η οποία οριστικοποιήθηικε το βράδυ της; Τρίτης 1η Φεβρουαρίου στο πλαίσιο συσκέψεων που έγιναν ανά τη Θεσσαλία μεταξύ των συλλόγων και των Ομοσπονδιών.

Έτσι, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, 4 Φεβρουαρίου αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα θα ξεκινήσουν από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και θα συναντηθούν στις 2 στον κόμβο της Νίκαιας, όπου θα στηθεί το μπλόκο.

Αιχμή των αιτημάτων των αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής και η αύξηση της τιμής στην οποία δίνουν τα αγροτικά προϊόντα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

Οι οργανώσεις που πρόσκεινται στη ΝΔ θα κάνουν δικό τους μπλόκο στη Γυρτώνη

Να στήσουν δικό τους μπλόκο στον κόμβο της Γυρτώνης θα επιχειρήσουν Λαρισαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που αυτοαποκαλούνται Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων Ν. Λάρισας, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση και έχοντας στα νώτα τους ένα ισχυρό μπλόκο και στον κόμβο της Νίκαιας (ο νους τους πάντα είναι προς το Μακρυχώρι και τα Τέμπη, όπως τις καλές για το αγροτικό κίνημα της Θεσσαλίας παλιές εποχές).

Οι συσκέψεις σε Τερψιθέα, Νίκαια, Αγιά, Πλατύκαμπο και αύριο στη Φαλάνη προς τα εκεί κατατείνουν για αγρότες και κτηνοτρόφους που πρόσκεινται κυρίως στη ΝΔ και δεν θα ήθελαν «καπέλωμα» από τους αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, με τους οποίους ωστόσο αυτή τη φορά δείχνουν να συμβαδίζουν στον κορμό των κύριων αιτημάτων όπως την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, τη χορήγηση αγροτικού πετρελαίου σε όλους και την ενίσχυση έστω μέσω «ντεμίνιμις» των εφοδίων και κυρίως λιπασμάτων, ζωοτροφών και σπόρων. Το μόνο που τους «χαλαέι» είναι το διαχρονικό αίτημα των Ενωτικών Ομοσπονδιών που ελέγχονται κυρίως από το ΚΚΕ για κατώτατες εγγυημένες τιμές, ενώ προτάσσουν και τα μεγάλα αρδευτικά έργα της Θεσσαλίας και κυρίως το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιχειρηθεί την ύστατη στιγμή να μεταβεί στη Λάρισα ο Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μπαγινέτας, επιχειρώντας να λειτουργήσει «πυροσβεστικά πριν άνάψει η φωτιά των μπλόκων», με τους «γαλάζιους» αγρότες ωστόσο να μην κάνουν πίσω, θεωρώντας ότι το υπουργείο δεν τους άκουγε όλο αυτό το διάστημα που έκρουαν καμπανάκια κινδύνου. Μάλιστα οι αγρότες από το φιλελεύθερο χώρο βάζουν και θέματα όπως η «πράσινη συμφωνία» της νέας ΚΑΠ που έρχεται από το 2023, οπότε και αναμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις με δραματική μείωση των επιδοτήσεων αλλά και της παραγωγής, αν μειωθούν οι δραστικές ουσίες που προβλέπονται για την καταπολέμηση ασθενειών και προσβολών από έντομα στις καλλιέργειές τους.

Εγκαλούν δε τον ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανό και τον κ. Μπαγινέτα για απουσία διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ σε επίπεδο Θεσσαλίας

Από την κυβέρνηση ωστόσο βλέπουν ότι η χρονιά είναι προεκλογική και πιέζουν τους βουλευτές της επαρχίας να παρέμβουν κι αυτοί πυροσβεστικά και να πείσουν τους αγρότες να μην κατέβουν σε κινητοποιήσεις, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί φοβούμενοι τις αντιδράσεις των αγροτών...

agro24.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.