Ήρθαν τα χάπια της MERCK για τον κορωνοϊόΤέλος τα μονοκλωνικά αντισώματα, που διατέθηκαν οι 2000 δόσεις που είχαν αγοραστεί και από την Παρασκευή ξεκινούν οι αιτήσεις για θεραπεία της Covid-19 με τα νέα αντι-ιικά χάπια.  Επειδή τα σκευάσματα της εταιρείας Merck δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η ασθενείς θα καλούνται να δώσουν γραπτά τη συναίνεσή τους για τη λήψη αυτής της θεραπείας.

Τα πρωτόκολλα προβλέπουν πως οι ασθενείς που θα λάβουν τα αντι-ιικά αυτά σκευάσματα θα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Ελλάδα, έχει παραλάβει ήδη περίπου 6.000 συσκευασίες χαπιών Μolnupiravir από τις 10.000 που της αναλογούν και που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την πανδημία.

Η τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Η διάθεση των σκευασμάτων, θα πραγματοποιείται μέσω δικτύου νοσοκομείων και μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Για τη χορήγησή τους θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται και για τη λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το πρωτόκολλο θα προβλέπει χορηγία της θεραπείας για πέντε ημέρες, η οποία θα ξεκινά από την έναρξη των συμπτωμάτων αλλά και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ PCR.

Οι ασθενείς που θα λάβουν το σκεύασμα πρέπει να ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

  1. καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
  2. γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
  3. αυτοί που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
  4. μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  5. να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
  6. να πάσχουν από κυστική ίνωση,
  7. να πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
  8. να πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
  9. να εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση. 
  10. Σημειώνεται πως οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα χρειάζεται να καταχωρούν την πορεία της νόσου την 7η και 28η μέρα μετά την χορήγηση.

Το σκεύασμα της Merck μολνοπιραβίρη (molnupiravir), το οποίο ανέπτυξε από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics, έδειξε να μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους περίπου κατά 30% σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο στην αρχή της ασθένειας.

Πώς δρα το χάπι της Merck

Η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.