Ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις πολιτών από ΕΥΠ - Τι ζητούν Σπίρτζης, Καμίνης


Επίκαιρες ερωτήσεις για δημοσίευμα που αφορά παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ κατέθεσαν ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Καμίνης.
Στη Βουλή φέρνουν το θέμα παρακολουθήσεων πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Καμίνης, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας.
Οι σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις κατατέθηκαν από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ.
Στη δήλωσή του, ο Χρήστος Σπίρτζης κάνει λόγο για «σύγχρονο ακραία δεξιό εφιάλτη, που δημιούργησε το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη».

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει μια σειρά από ερωτήματα στον πρωθυπουργό για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ αναφέρει ότι όσα αποκαλύφθηκαν για «τις εντολές παρακολούθησης και φακελώματος πολιτών θα τα ζήλευε ο αείμνηστος Νίκος Γρυλλάκης, παρά την καταπληκτική του επαγγελματική πορεία στις υποκλοπές, στις παρακολουθήσεις, στη δίωξη κομμουνιστών».
«Θα παρακολουθήσουμε με επιμέλεια τις παρατηρήσεις του ΣτΕ…», προσθέτει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η συνέχεια στη Δικαιοσύνη, στο Κοινοβούλιο και στους αγώνες του δημοκρατικού λαού μας».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ζητά να δοθούν πειστικές εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι είναι «ιδιαιτέρως προβληματική παρέκκλιση από την αποστολή της» ΕΥΠ η παρακολούθηση μεταναστευτικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, δικηγόρων και δημοσίων συναθροίσεων».
«Όλα αυτά μας παραπέμπουν στην προδικτατορική ΚΥΠ, η παρακρατική δράση της οποίας συνέβαλε αποφασιστικά στην εγκαθίδρυση του απριλιανού καθεστώτος» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.
Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών από το Σάββατο αναφέρεται ότι η ΕΥΠ είχε εντολές παρακολούθησης για δημοσιογράφους, δικηγόρους, ανήλικα προσφυγόπουλα, οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, δημόσιους υπαλλήλους και αντιεμβολιαστές.

Μάλιστα, σε συνέχεια αυτού του ρεπορτάζ, σε σημερινό της δημοσίευμα η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι «Φτιάχνουν ΕΥΠ στα μέτρα της Μαξίμου Α.Ε.», υποστηρίζοντας ότι σε προσχέδιο προεδρικού διατάγματος αφαιρούνται αρμοδιότητες από ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στην ΕΥΠ.
Στο θέμα αυτό, εξάλλου, αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτησή του ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σχολίασε ότι πρόκειται για «τις γνωστές αδιαφανείς ρουσφετολογικές διαδικασίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και «διαιώνιση της διαχρονικής Μητσοτακικής ομάδας της ΕΥΠ».
Τι απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου για την ΕΥΠ
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα για την ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι η Υπηρεσία εποπτεύεται από εισαγγελική αρχή, προσθέτοντας ότι:
«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και η αντίληψη αυτή μας διακατέχει οριζόντια. Από την άλλη η ΕΥΠ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και ρόλο και με μεγάλη επάρκεια, όπως έχουμε αντιληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά απειλές για την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και τον ομαλό κοινωνικό βίο είτε από εξωτερικές είτε από εσωτερικές απειλές, όπως το οργανωμένο έγκλημα. Απειλές που έχουν και πιο υβριδικά χαρακτηριστικά όπως είδαμε στον Έβρο και τώρα με την υγειονομική κρίση που ορισμένοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν και δημιουργούν καταστάσεις που εγκυμονούν απειλές για τη ζωή των πολιτών».
Ο κ. Οικονόμου προχώρησε και σε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον διοικητή της ΕΥΠ», λέγοντας ότι θα ήταν καλό η ΕΥΠ να μείνει έξω από τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση.
«Δεν περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ευαισθησίες, αλλά δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ σε πολιτική αντιπαράθεση. Ο διοικητής της ΕΥΠ είναι στη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε.

sputniknews.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.