Ενεργειακή κρίση: Ελληνικές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο - «Θα είναι δύσκολος χειμώνας»


Αυξήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές φέρνουν σε δυσχερή θέση τις ελληνικές επιχειρήσεις με κάμποσες εξ αυτών να κινδυνεύουν ακόμη και με ενδεχόμενη παύση λειτουργίας όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στη «μέγγενη» των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία αρκετών εξ αυτών.
Οι ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελούν μέγιστο «πονοκέφαλο» για τους επιχειρηματίες που εκτός από το αυξημένο κόστος των παραπάνω, πρέπει να υπολογίσουν πώς θα αντέξουν και τις αυξήσεις τιμών σε πρώτες ύλες και κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης, σε δήλωση του στο Sputnik επισημαίνει ότι το πρόβλημα της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεράστιο για τις επιχειρήσεις και φυσικά σε συνδυασμό με την αύξηση μεταφορικών και πρώτων υλών, επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα τονίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων εάν δεν υπάρξει αντιστάθμιση.

«Το πρόβλημα της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπακόλουθα πρώτων υλών και κόστους μεταφοράς, επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο σε διεθνείς αγορές στις οποίες τα δικά μας προϊόντα ανταγωνίζονται προϊόντα προερχόμενα από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2. Η ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον, διότι οι αντοχές της εγχώριας βιομηχανίας και ειδικά των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την ελληνική περιφέρεια δεν είναι μεγάλες μετά από δυο σημαντικές κρίσεις που έχουν διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία» δήλωσε ο κ. Σαββάκης.

«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί κεντρικά, με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιστάθμιση των διαρκών αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων είναι μεγάλος» πρόσθεσε.

Καββαθάς: Θα είναι δύσκολος χειμώνας

Στο τεράστιο κόστος ενέργειας που βαραίνει τις πλάτες βιοτεχνών και επιχειρηματιών αναφέρθηκε μιλώντας στο Sputnik και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

«Η μέση και υψηλή τάση ρεύματος εξαιρούνται από επιδοτήσεις. Επιπλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά κόστη που αυξάνονται, ενώ σε όλα αυτά προστίθεται και η αύξηση του ενεργειακού κόστους είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο» τόνισε.

Η Συνομοσπονδία, όπως ανέφερε, έχει προτείνει «τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ» προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο κόστος ενέργειας, αναφέροντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Θα είναι δύσκολος χειμώνας. Σκεφτείτε ότι ένας λογαριασμός ρεύματος των 1.200 ευρώ γίνεται πλέον 1.900 ευρώ» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

sputniknews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.