Ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή 23/5


Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τα μαγαζιά  αύριο, Κυριακή 23 Μαΐου, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού που ισχύσουν έως τη Δευτέρα 24 Μαΐου.

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά:

τα καταστήματα του λιανεμπορίου
τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία , ζαχαροπλαστεία),
τα φαρμακεία,
τα βενζινάδικα,
τα καθαριστήρια,
τα pet shop
και τα καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων,
Κατά την ίδια ΚΥΑ, το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 μέχρι τις 22:30 - με εξαίρεση την παράδοση delivery που ισχύει μέχρι τη 1 τη νύχτα και τα φαρμακεία και τα πρατήρια που λειτουργούν με βάση τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Για τα λιανεμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων (mall), των εκπτωτικών χωριών, των καταστημάτων εντός καταστήματος, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και τα κομμωτήρια, το ωράριο είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Αντιδράσεις

Υπεθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση ίσχυσε και την περασμένη Κυριακή. Όπως τότε, έτσι και αύριο, τα συνδικάτα στην Αθήνα απάντησαν με την κήρυξη απεργίας.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) «συνεχίζει την αγωνιστική του δράση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων» και κάλεσε «τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, ώστε μαζί με τα σωματεία μέλη μας, να μετάσχουμε στην νέα απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε το ΕΚΑ, την Κυριακή 23 Μαΐου, προκειμένου να αντιληφθούν κυβέρνηση και εργοδότες ότι η Κυριακή είναι αργία και όλοι πρέπει να την προστατεύσουμε και να την προασπίσουμε».

Κατά την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ίδια μέρα, στις 11 το πρωί, «η Κυριακή 23 Μάη είναι άλλη μια Κυριακή που θα βρει τους εμποροϋπάλληλους όλης της χώρας στη δουλειά, καθώς η κυβέρνηση έκανε "δώρο" στις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ να λειτουργήσουν "κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης" τις Κυριακές 16 και 23 Μάη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου «η κυβέρνηση, που με τις επιλογές της άφησε ουσιαστικά απροστάτευτους τους εργαζομένους τόσο εργασιακά από την απόλυση ή τη δυσμενή μεταβολή των όρων απασχόλησης, όσο και υγειονομικά, με τα αλλοπρόσαλλα και διάτρητα πρωτόκολλα που αλλάζουν κατά το δοκούν. Την ίδια στιγμή φτωχοποίησε τους εργαζόμενους με το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ, αλλά και το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που μειώθηκε ο μισθός κατά 30%». Και «έρχεται τώρα να δώσει με κυνισμό τη χαριστική βολή στη μοναδική μέρα ανάπαυσης, εξισώνοντας την Κυριακή με τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Επιχειρώντας να σχετικοποιήσει τον χαρακτήρα της αργίας και τις πολλαπλές σημασίες που η ίδια η λέξη αργία έχει στον πυρήνα της. Την ίδια στιγμή καταθέτει ν/σ που καταργεί το 8ωρο, την Κυριακή Αργία, το δικαίωμα της επαναπρόσληψης και σειρά εργασιακών δικαιωμάτων».

«Η επταήμερη λειτουργία των καταστημάτων αποτελεί σταθερή επιδίωξη τα τελευταία χρόνια των μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών, η υλοποίηση της οποίας προσέκρουε στην αντίδραση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων εμπόρων. Η επταήμερη λειτουργία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των εργαζομένων των μικρό- μεσαίων επιχειρήσεων», προσθέτει η ΟΙΥΕ και καλεί «τα σωματεία μέλη μας και τα εργατικά κέντρα της χώρας να αντιδράσουν δυναμικά με απεγιακές κινητοποιήσεις και να συνεπικουρήσουν στη μακρόχρονη μάχη που δίνει η ΟΙΥΕ και τα σωματεία μέλη της για την Κυριακή Αργία».

Καλέσματα σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν εκδώσει και άλλο σύλλογοι εμποροϋπαλλήλων, σε όλη τη χώρα.

ieidiseis.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.