Τι είναι ο "μαύρος μύκητας" που έχει σημάνει συναγερμό: Πώς "κολλάει" και ποιοι κινδυνεύουν


Στο μικροσκόπιο των ειδικών μπαίνει η ινδική μετάλλαξη που φαίνεται ότι είναι πολύ μεταδοτική. Τι είναι ο μαύρος μύκητας, πώς συνδέεται με τη μετάλλαξη και ποιες είναι οι εκτιμήσεις.

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί όχι μόνο η ινδική μετάλλαξη αλλά και η μουκορμύκωση, μια εξαιρετικά σπάνια και θανατηφόρα μυκητιασική λοίμωξη.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται γνωστή με το όνομα Μαύρος Μύκητας ενώ προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους που ανάρρωσαν από κορονοϊό σε αρκετές περιοχές της Ινδίας.

«Πολύ μεταδοτική φαίνεται να είναι η ινδική μετάλλαξη και μένει να δούμε αν θα υπερισχύσει έναντι των υπολοίπων» τονίζει στο Sputnik ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ αναφέρει ότι ο μαύρος μύκητας δεν έχει προσβάλλει ακόμα κάποιον ασθενή στη χώρα μας.

Τι είναι ο μαύρος μύκητας

Τα χαρακτηριστικά του «μαύρο μύκητα» εξηγεί στο Sputnik o Παναγιώτης Πετρίκκος, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος.

«Χαρακτηριστικό του είναι ότι διεισδύει. Μπορεί να εισέλθει από το στόμα ή από το δέρμα, να φτάσει στον πνεύμονα και στον εγκέφαλο. Είναι γνωστός μύκητας, αλλά μόνο η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί. Πολλές φορές χρειάζεται η αφαίρεση του με χειρουργική επέμβαση» τονίζει ο ειδικός.

«Ο μαύρος μύκητας ή αλλιώς η μουκορμύκωση εμφανίζεται σε ασθενείς που είναι βαρέως πάσχοντες. Ασθενείς που έχουν ήδη βαριά νόσηση από κάποια πάθηση και νοσηλεύονται» επισημαίνει, ενώ καθιστά σαφές ότι είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ως μια επιλοίμωξη μετά τη COVID-19 λοίμωξη.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει αν και στην Ινδία εμφανίζεται «πολύ συχνά σε ασθενείς που έχουν μόλις αναρρώσει από τον ιό, υπήρχε πριν την πανδημία, αλλά επρόκειτο για μια εξαιρετικά σπάνια λοίμωξη».

Τον βλέπουμε επίσης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα όπως διαβήτη ή κάποιες μορφές καρκίνου. Γενικά δεν προσβάλλει τους υγιείς οργανισμούς και δεν συναντάται σε αυτούς.

Τι συμβαίνει στην Ινδία

Όμως η Ινδία ζήτησε να κηρυχθεί ο «Μαύρος μύκητας» ως επιδημία καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις πιθανούς θανάσιμης μόλυνσης ανάμεσα σε ασθενείς με κορονοϊό.
Σε πολλές περιοχές της Ινδίας υπάρχει κακή υγιεινή με αποτέλεσμα ο μύκητας να βρει τρόπο να αποικίσει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε συνδυασμό με την πτώση της άμυνας μετά από μια σοβαρή λοίμωξη όπως η COVID-19 φαίνεται πολύ πιθανό για κάποιον που ζει σε τέτοιες συνθήκες, να νοσήσει, αναφέρει ο κ. Πετρίκκος.

Οι τοπικές αρχές της Ινδίας δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των θανάτων που οφείλονται στη μουκορμύκωση μετά την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πριν από έξι μήνες.

Όμως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο μαύρος μύκητας σκοτώνει πάνω από το 50% όσων μολύνονται, μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

«Οι συνθήκες διαβίωσης παίζουν μεγάλο ρόλο στους θανάτους και ειδικότερα στον αριθμό τους» αναφέρει.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Στο παρελθόν, όπως εξηγεί ο κ. Πετρίκκος, υπήρξαν ασθενείς με αυτόν τον μύκητα στη χώρα μας πριν τη COVID-19.

«O μουκορμύκητας υπάρχει στο περιβάλλον μας και στην ατμόσφαιρα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να προσβάλλει κάποιον που είναι υγιής. Μεταδίδεται πολύ πιο δύσκολα από τον κορονοϊό, αλλά απειλεί αυτούς που κάνουν χημειοθεραπείες είτε είναι ευάλωτοι από κάποια χρόνια πάθηση».

Sputnik.gr



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.