Το δημόσιο βάζει ''χέρι'' και στην Attica Bank ποιος περιμένει να την αρπάξει;


Η Τράπεζα  Πειραιώς αποκρατικοποιήθηκε μέσω της ΑΜΚ, η Attica Bank  ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή: Το κράτος γίνεται βασικός της μέτοχος και αποκτά μεγάλη συμμετοχή (της τάξεως του 30%), κατ' εφαρμογή του “νόμου Χαρδούβελη”, ο οποίος προβλέπει υποχρεωτική μετοχοποίηση απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο, εάν κάποια τράπεζα εμφανίζει ζημίες.

Η προοπτική περαιτέρω κρατικοποίησης της ήδη υπό κρατικό έλεγχο τράπεζας και η ανάδειξη των προβλημάτων της (μεγάλες ζημίες από τιτλοποιήσεις, εξανέμιση των ιδίων κεφαλαίων της), προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις στην αγορά. Η μετοχή της έχανε 14,7%, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαπραγμάτευση της, ώσπου να δοθούν πληροφορίες από τη διοίκηση της τράπεζας, προς επαρκή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Η Attica Bank ανήκε ήδη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ελεγχόμενη μετοχικά (77,6%) από δύο ασφαλιστικά Ταμεία. Με την υποχρεωτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί τώρα, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των Ταμείων θα μειωθεί σε 56%, η συνολική άμεση και έμμεση συμμετοχή  του Δημοσίου θα υπερβεί το 86%, ενώ η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων θα περιορισθεί στο 13%.

Η ενεργοποίηση των διατάξεων του “νόμου Χαρδούβελη” και η ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου κατέστησαν επιβεβλημένες, μετά την επίσημη γνωστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας στη χρήση 2020 και των στοιχείων για την κεφαλαιακή της επάρκεια, μετά τις μεγάλες ζημίες από τιτλοποιήσεις.

Η Attica εμφάνισε στη χρήση 2020 ζημιές 306,4 εκατ. ευρώ. Αυτό το εξόχως αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στη διενέργεια προβλέψεων 286 εκατ. ευρώ, προς κάλυψη ζημιών από τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Μετά την ανεπιτυχή έκβαση της πρώτης μεγάλης τιτλοποίησης που επιχειρήθηκε από ελληνική τράπεζα (project “Αρτεμις”  για NPEs 1,2 δισ. ευρώ), η Attica Bank σχεδιάζει νέες τιτλοποιήσεις εντασσόμενη στον Ηρακλή ΙΙ, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατικές εγγυήσεις.

Θα προηγηθεί η ΑΜΚ με μετοχοποίηση απαιτήσεων αναβαλλόμενου φόρου, που θα βελτιώσει  σημαντικά τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.