Εκπαιδεύονται ξανά τα ΜΑΤ: Χωρίζονται σε αστυνομικούς-κουκουλοφόρους και τρέχουν 2,5 χλμ. για αντοχή


Πρόγραμμα εκπαίδευσης, το πρώτο μετά το 2011, παρακολουθούν το τελευταίο δεκαήμερο οι αστυνομικοί των διμοιριών της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ. Ξεκίνησε προ δεκαημέρου και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στο Μαρκόπουλο και στην Καισαριανή. Επιπλέον, στην Αθήνα βρέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκπρόσωποι των γαλλικών CRS, προκειμένου να μεταφέρουν στους Έλληνες συναδέλφους τους τεχνογνωσία σχετικά με τη χρήση καμερών στη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει διάρκεια τριών ημερών και σε αυτό μετέχουν κάθε φορά δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) και δύο διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Τις δύο πρώτες ημέρες οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται σε θέματα τακτικής, ενώ την τρίτη παρακολουθούν ομιλίες από νομικούς και ψυχολόγους στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Καισαριανή.

Η διαδικασία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε συνεννόηση με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Παρασκευά Σανιδά. Η τρέχουσα περίοδος, εξάλλου, κρίθηκε πρόσφορη για την επανεκπαίδευση των αστυνομικών, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, λόγω αφενός της απουσίας φιλάθλων από τα γήπεδα και αφετέρου του περιορισμένου αριθμού μεγάλων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα.

Οι αστυνομικοί των τεσσάρων διμοιριών χωρίζονται σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μιας ομάδας εκτελούν καθήκοντα αστυνομικών. Οι υπόλοιποι παίζουν τον ρόλο των κουκουλοφόρων πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα στους συναδέλφους τους. «Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν πώς είναι να δέχεσαι δακρυγόνα ή νερό από τις υδροφόρες», ανέφερε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέες τακτικές αντιμετώπισης πλήθους, όπως επίσης και διάλυσης συγκεντρώσεων. Στη νέα νομοθεσία για τις δημόσιες συναθροίσεις, εξάλλου, υπάρχει σχετική πρόβλεψη σε περίπτωση που οι διοργανωτές δεν έχουν λάβει σχετική άδεια. Επιπλέον, οι αστυνομικοί μαθαίνουν να επιχειρούν μαζί με τους «Αίαντες», κάτι που δεν είχε συμβεί από τότε που η Αστυνομία προχώρησε στην προμήθειά τους.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αστυνομικοί υποχρεώνονται, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, να διανύουν τρέχοντας απόσταση 2,5 χιλιομέτρων με πλήρη εξάρτυση, με στόχο να βελτιώσουν την ταχύτητα, κυρίως όμως την αντοχή τους. Η επανεκπαίδευση των διμοιριών της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ και η αντικατάστασή τους από δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης αποτελούσε, εκτός από δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας, και πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Παράλληλα, στην Αθήνα βρέθηκαν και εκπρόσωποι των γαλλικών ΜΑΤ (τα γνωστά CRS) προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες αστυνομικούς στη χρήση των καμερών. Η Γαλλία εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια το μέτρο της βιντεοσκόπησης των επεισοδίων, ενώ στις αρχές του 2020 Έλληνες αξιωματικοί είχαν ταξιδέψει στο Παρίσι προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός και να εισαγάγουν στην Ελλάδα τη σχετική τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, πάντως, η αποτελεσματική ενσωμάτωση του συγκεκριμένου «εργαλείου» στον τρόπο που επιχειρούν τα ελληνικά ΜΑΤ θα απαιτήσει χρόνο. Κι αυτό διότι έχουν παρουσιαστεί και τεχνικής φύσεως δυσκολίες. Κατά την πρόσφατη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πρυτανεία του ΑΠΘ, για παράδειγμα, καταγράφηκε αδυναμία των καμερών να εστιάσουν στα πρόσωπα των καταληψιών.

Πηγή: kathimerini.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.