Ellinika Hoaxes! Για σκοταδισμό μιλά δημοσιογράφος


Ακόμη μία περίπτωση αυθαιρεσίας από την ιστοσελίδα που υποτίθεται ελέγχει τα fakenews για λογαριασμό του facebook. “Ελέγχει” και επιβάλλει ποινές καθορίζοντας σε πολλές περιπτώσεις μ΄ αυτό τον τρόπο την τύχη ιστοσελίδων, χωρίς αυτές να ΄χουν οποιαδήποτε δυνατότητα ουσιαστικής αντίδρασης. Μητρώο με τις “καταδίκες” δεν υπάρχει και γενικώς η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα παράδοξη.

Ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος στη συνέντευξη του στο militaire.gr ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός για τα Ellinika Hoaxes τα οποία όπως θα διαβάσετε έκαναν ακόμη μία “μεγάλη επιτυχία”!

Το κείμενο από την Εφημερίδα των Συντακτών:

“Ακούστε μια τρελή ιστορία από το σάιτ εκείνο, τα Ellinika Hoaxes ,που κυνηγάει λέει τα Fake News στο διαδίκτυο και βάζει μετά ποινές στο Facebook κόβοντας τα post. των σάιτ που,κατά τη γνώμη του ,διασπείρουν ψευδή νέα.

Προ διμήνου λοιπόν το Ellinika Hoaxes έβγαλε fake news την αποκάλυψη που έκανε ο δημοσιογράφος του Mega , Γιάννης Χρηστάκος ,ότι ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη λόγω της πανδημίας.

Το Ellinika Hoaxes έβγαλαν ψεύτη τον έμπειρο δημοσιογράφο επειδή όπως έγραψαν ,τηλεφώνησαν στην αστυνομία και αυτή τους είπε ότι “η πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Εννοείται πως η είδηση ίσχυε (την επιβεβαίωσε και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας), αλλά τα Ellinika Hoaxes δεν διόρθωσαν τίποτα.
Τι να κάνει ο συνάδελφος Γιάννης Χρηστάκος, τους έστειλε επιστολή: “Δεν επιτρέπεται να δυσφημείται το όνομα μου από κάποιον που αναλαμβάνει ,με την άδεια σας, να βάζει κόκκινες σφραγίδες “fakenews” σε δημοσιογράφους επειδή απλά ρώτησε την αστυνομία”, τους έγραψε. “Ζητώ να αναρτηθεί η επιστολή μου και ζητώ να παραμείνει στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας σας τον ίδιο ακριβώς χρόνο που βρίσκεται αναρτημένο και το σχετικό κείμενο”.

Τα Ellinika Hoaxes λοιπόν, όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, το αρνήθηκαν . “Σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει το Πρόγραμμα Ελέγχου Γεγονότων ,στο οποίο συμμετέχουμε έχετε δικαίωμα ένστασης εντός επτά ημερών σε περίπτωση που θεωρείτε εσφαλμένη ή ανακριβή την αξιολόγηση μας σε μέσο ενημέρωσης του οποίου είστε υπεύθυνος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν προβλέπεται δημοσιοποίηση προσωπικής διαμαρτυρίας ή απόψεων στην ιστοσελίδα μας”. Δεν είναι καταπληκτικό; Μπορεί δηλαδή να συκοφαντούν κάποιοι τύποι στο συγκεκριμένο σάιτ και μετά δεν σου δίνουν και δυνατότητα να απαντήσεις . Απίστευτα πράγματα.

 

“Πραγματικά εξεπλάγην με την απάντηση σας , ωστόσο ευτυχώς υπάρχουν στις δημοκρατίες πολλές διέξοδοι ,απέναντι στο σκοταδισμό”, ανταπάντησε ο Γιάννης Χρηστάκος. “Εάν νομίζετε λοιπόν ότι μπορείτε να γράφετε ότι θέλετε για οποιονδήποτε και να μη δημοσιεύετε τη θέση του επειδή έχετε κάποια …σύμβαση με έναν φορέα για έλεγχο Μέσων ,προφανώς έχετε πέσει σε πλάνη”.


 

Επειδή αυτό το τραγικό με τα Ellinika Hoaxes έχει συμβεί κι άλλες φορές ,δεν πρέπει επιτέλους να πάρει θέση η ΕΣΗΕΑ; Γνωρίζω ότι υπάρχουν ήδη καταγγελίες. Δεν είναι ώρα να αντιδράσει καταλλήλως η Ένωση;”

 

Είναι γεγονός ότι το θέμα Ellinika Hoaxes αρχίζει και παίρνει διαστάσεις. Όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου οι “αποκαλύψεις fake news” ενδέχεται να κρίνουν την τύχη ιστοσελίδων που ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ καν -προσοχή όχι δεν πήραν, δεν ζήτησαν- να ενταχθούν σε καμία λίστα Πέτσα για το …Μένουμε Σπίτι… Ζουν από τη διαδικτυακή διαφήμιση κι αυτό φαίνεται ότι δεν είναι ευχάριστο για όλους.

Τα Ellinika Hoaxes δεν έχουν τέτοια θέμα. Αντιγράφουμε από τα όσα γράφουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους για τα έσοδα του 2019:

2019
 Έσοδα
11.000€ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του TjekDet.dk για το project
“Cross-border fact checking initiative ahead of EP elections”.

302.400$ από το Facebook. Από τον Απρίλιο του 2019, τα ΕΗ ελέγχουν εικόνες, βίντεο και άρθρα στο Facebook ως μέρος της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δικτύου για τον έλεγχο γεγονότων από ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων. Αυτή η εργασία χρηματοδοτείται από το Facebook. Το χρηματικό ποσό εξαρτάται από τον αριθμό των πραγματικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.
193,82€ έσοδα διαφημίσεων από το google adsence.

Εκτός από την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ που λογικά ζητά η Εφημερίδα των Συντακτών ίσως θα ΄πρεπε να υπάρξει και κυβερνητική παρέμβαση με δεδομένο ότι πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο είχε εκφραστεί η αγωνία της κυβέρνησης για το μέλλον των ΜΜΕ. Μ΄ αυτή την αγωνία έχουν δικαιολογηθεί μέχρι στιγμής τα πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά που δόθηκαν με τις διάφορες λίστες. Αν και ο διάδοχος του κ.Πέτσα, Χρήστος Ταραντίλης ,έχει τις ίδιες αγωνίες δεν χρειάζεται…άλλη λίστα. Ας ασχοληθεί λίγο σοβαρά με το θέμα, γιατί ορθώς ο συνάδελφος Γιάννης Χρηστάκος κάνει λόγο για σκοταδισμό.

 

Έτσι κι αλλιώς πάντως οι θιγόμενοι από τις αποφάσεις των Ellinika Hoaxes είναι πολλοί και πιθανότατα μια συλλογική αντίδραση να έρχεται.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΩΣ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ FAKE ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΑΠΛΑ ''ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ'' ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΦΙΟΥ ΤΟΥΣ.

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.