Εκτός τραπεζών 3.700 εργαζόμενοι


Εν μέσω πανδημίας ο δραστικός περιορισμός προσωπικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκε με εντατικότερο ρυθμό, καθώς το 2020 υπολογίζεται ότι γύρω στους 3.700 τραπεζοϋπαλλήλους τέθηκαν εκτός τραπεζών. 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων,ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663. Σημειώνεται, ότι το 2019 βρέθηκαν εκτός τραπεζών 2.656 εργαζόμενοι (ποσοστό μείωσης 6,7% σε σχέση με το 2018). 

Προφανώς οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών χρησιμοποίησαν τις πρωτοφανείς συνθήκες της περιόδου, ως ευκαιρία για να «σπρώξουν» στην έξοδο μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων, υπερκαλύπτοντας τους σχετικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τον επόπτη (SSM).  

Οι απομακρύνσεις τραπεζοϋπαλλήλων το 2020 έγιναν μέσω δύο δρόμων: τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και τη μεταφορά προσωπικού σε εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η εικόνα περικοπής θέσεων εργασίας ανά συστημική τράπεζα τον προηγούμενο χρόνο διαμορφώθηκε ως εξής: Πειραιώς 1.000, Εθνική 700, Eurobank 1.300 (500 μετακινήθηκαν στην FPS), Alpha Bank 700 (500 μεταφέρθηκαν στην Cepal).  

Μετά τις νέες απομακρύνσεις, του 2020, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων περιορίστηκε γύρω στις 33.000. Δηλαδή, έχουν μείνει οι μισοί από το 2009, που ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ)!

Ταυτόχρονα, το 2020 συνεχίστηκε η δραματική συρρίκνωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών. Η Πειραιώς έβαλε λουκέτο σε 45 καταστήματα, η Εθνική σε 41 και συνολικά εκτιμάται ότι έκλεισαν τον περασμένο χρόνο άνω των 120. 

Έχει και συνέχεια... 
Και η μείωση του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών, με σκοπό τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους δεν σταματά το 2020, αλλά θα συνεχιστεί το 2021 και τα επόμενα χρόνια. 

Τον τόνο έδωσε στην αρχή του έτους ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, της τράπεζας με τον μεγαλύτερο αριθμό τραπεζοϋπαλλήλων. Ο Χρήστος Μεγάλου, σε συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), προϊδέασε για νέες απομακρύνσεις εργαζομένων, αναφέροντας ότι: «μεσομακροπρόθεσμα υπάρχει η υποχρέωση στο ΤΧΣ και τον SSM, ο αναλογικός ισοσκελισμός του προσωπικού στα όρια του ανταγωνισμού». 

ΚΥΡ
sofokleousin.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.