Επεισόδιο με το Cengiz Han που συνοδεύει του Oruc Reis


Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Σκηνικό εμπόλεμης ζώνης θυμίζει η κατάσταση στην περιοχή που πλέει και προσπαθεί να κάνει έρευνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Σοβαρό επεισόδιο με το Cengiz Han του Oruc Reis
Μετά την “επακούμβηση” που φέρεται να σημειώθηκε σε τουρκικό πολεμικό από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, τώρα εντονότατες πληροφορίες φέρουν να έχουν σημειωθεί και άλλες ιδιαιτέρως σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία συνοδεύουν το Oruc Reis.

Τα πράγματα, μάλιστα, εμφανίζονται να είναι πολύ σοβαρότερα από το “περιστατικό” με τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, αφού λέγεται ότι τουρκικό πλοίο έφτασε στο σημείο να κάνει, είτε χρήση προειδοποιητικων πυρών, είτε ηλεκτρονικών αντιμέτρων, όταν “στριμώχτηκε” πολύ από ελληνικό πολεμικό.

Εάν πράγματι εκδηλώθηκε ένα τέτοιο περιστατικό, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, είναι εμφανές ότι πρόκειται πλέον για ένα υψηλού ρίσκου επεισόδιο. Να σημειωθεί πως η χρήση ηλεκτρονικών αντίμετρων θεωρείται ως “όπλο”.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ιδιαίτερα δυσχερη θέση φαίνεται πως βρέθηκε το Oruc Reis, όταν ελληνικό υποβρύχιο το πλησίασε και το … “παρενόχλησε” περισσότερο από όσο περίμεναν οι Τούρκοι.

Ολα αυτά, όπως είναι φυσικό δεν θυμίζουν απλά μια επιχείρηση “ήπιας” αποτροπής εκ μέρους των ελληνικων δυνάμεων, και “ελαφράς”- “συμβολικής” επιθετικότητας εκ μέρους των τουρκικών που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος,

αλλά κανονικό σκηνικό αντιπαράθεσης, που ένα λάθος αρκεί για να προκληθεί κάποιο “ατύχημα”, και αυτό, με τη σειρά του να προκαλέσει ρήξη μεταξύ των δυο πλευρών.

Ελλάδα – Τουρκία: Παιχνίδια Πολέμου
Μετά, λοιπόν, το “περιστατικό” με την “Λήμνος”, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σημειώθηκαν τα εξής
Χθες το απόγευμα ελληνικό πολεμικό πλοίο και, κατά πληροφορίες, το τουρκικό, συνοδευτικό του Oruc Reis, CENGIZ HAN, φαίνεται ότι βρέθηκαν εξαιρετικά κοντά.

Το τουρκικό CENGIZ HAN, μάλιστα, φαίνεται ότι πιέστηκε τόσο πολύ από το ελληνικό, που αναγκάστηκε σε σειρά ελιγμών, προκειμένου να αποφύγει το ελληνικό.
Όταν, ωστόσο, συνεχίστηκε το “πρέσινγκ”, το τουρκικό πολεμικού από αυτά που βρίσκονται στην περιοχή αναγκάστηκε να κάνει χρήση ηλεκτρονικών παρεμβολών, με αποτέλεσμα να τεθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του ελληνικού πολεμικού εκτός λειτουργίας.

Γεγονός που καταγράφεται ως ιδιαιτέρως σοβαρό περιστατικό. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γι’ αυτό τηλεφώνησε στην Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκέλα Μέρκελ, και εκείνη με τη σειρά της στον Ταγίπ Ερντογάν.

Χουνέρια και λεκτικοί λεονταρισμοί
Ο τελευταίος, πάντως, ως γνωστόν, δεν παρέλειψε να προβεί σε λεκτικούς λεονταρισμούς, λέγοντας ότι “σήμερα οι Ελληνες πήραν μια πρώτη απάντηση”.

Ξεχνάει, προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος, το “χουνέρι” των τουρκικών πλοίων από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, όπως επίσης και τους πάμπολλους ελιγμούς αποφυγής που έκανε το “CENGIZ HAN” για να “γλυτώσει” από το ελληνικό πλοίο.

Από την άλλη, ωστόσο, εάν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι, εξαιτίας των ηλεκτρονικών αντιμέτρων, νέκρωσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα του ελληνικού σκάφους, τότε τίθεται σοβαρό ζήτημα ως προς την προστασία ορισμένων ελληνικών πλοίων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, δεν πρόλαβε να το χαρεί και πολύ, ως όλα δείχνουν, αφού λίγο μετά το νέο περιστατικό ελληνικού σκάφους με το “Τσέγκις Χαν”, ένα ελληνικό υποβρύχιο πλησίασε πάρα πολύ κοντά το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, προκαλώντας, όχι απλά έκπληξη, αλλά πραγματικό πανικό στην τουρκική πλευρά.

Πόσο μάλλον, αφού ούτε τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος κατάφεραν να αντιληφθούν το υποβρύχιο, ούτε και το ίδιο το Oruc Reis.

Αυτή, λέγεται, ήταν η ελληνική απάντηση στους λεκτικούς κομπασμούς του Τ. Ερντογάν.

“Ακούει” η τουρκική πρεσβεία;
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οποίο εγκυμωνεί σοβαρούς κινδύνους ανάφλεξης, και η Αγκυρα δείχνει να έχει αποφασίσει να συνεχίσει να παίξει με τη φωτιά, πραγματοποιήθηκε χτες στο μέγαρο Μαξίμου έκτακτη ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κώστα Φλώρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ως γνωστόν, το μέγαρο Μαξίμου απέχει μόλις εκατό μέτρα από την τουρκική πρεσβεία. Ελπίζουμε ότι η πρωθυπουργική έδρα είναι “θωρακισμένη” από κάθε λογής … ωτακουστές !


https://www.armyvoice.gr/

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.