H εθνική επέτειος του "ΟΧΙ" στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής (1941 - 1944).



28 Οκτωβρίου του 1941: Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής, στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει µάθηµα την ηµέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.

28 Οκτωβρίου του 1942: Η δεύτερη επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι όμως δεν παρενέβησαν. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων.

28 Οκτωβρίου του 1943:
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε τότε. Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας). Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης πλέον, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.

28 Οκτωβρίου του 1944:
Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα, με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου

28 Οκτωβρίου 1946: Χήρες, μητέρες και κόρες πεσόντων παρελαύνουν στην Πλατεία Συντάγματος. Προπορεύεται η σημαία της περιόδου 1912-1922.
 
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.