Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε από τους Χούθι στην Ερυθεά Θάλασσα, έχει εκρροή υδάτων-νεκρός ένας από το πλήρωμαΤο πλοίο δέχθηκε δύο πλήγματα από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Βοήθεια στέλνετε στο ελληνόκτητο πλοίο που έγινε στόχος των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι επιθέσεις προκάλεσαν εισροή υδάτων στο χώρο της μηχανής, ενώ ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε.

Η επίθεση έλαβε χώρα νοτιοδυτικά από το λιμάνι Αλ Χουντάιντα της Υεμένης, όσο το πλοίο ταξίδευε με προορισμό την Ινδία.

Το πλοίο δέχθηκε πλήγματα από αέρα και θάλασσα, χωρίς να διευκρινίζεται αν χτυπήθηκε από drone ή πύραυλο.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ η βρετανική Maritime Operations και η ασφαλιστική Diaplous ανέφερε ότι χτυπήθηκε «ένα λευκό πλοίο… ένα κλασσικό σκάφος που θα έβαζαν στο «στόχαστρο» οι Χούθι».

Παράλληλα, δημοσίευμα TradeWinds ανέφερε πως δημιουργεί ερωτήματα ο τρόπος που χτυπήθηκε το πλοίο, ειδικά σε περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε drone και όχι ένας συνηθισμένος πύραυλος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το αμερικανικό ΠΝ υποστήριξε ότι έφτιαξε στην περιοχή «ασπίδα κατά των drones» και πως έχει καταρρίψει αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ανταρτών της Υεμένης. Συνεπώς, εφόσον ένα από τα δύο χτυπήματα έγινε με drone, φέρεται να δείχνει πως οι Χούθι βρήκαν τρόπο να παρακάμπτουν την αμερικανική άμυνα.

Μπαράζ επιθέσεων

Την τελευταία 10ετία οι Χούθι προσπαθούσαν να κάνουν αισθητή την παρουσία στους στο πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, πραγματοποιώντας μπαράζ από επιθέσεις σε εμπορικά πλοία. Οι επιθέσεις όμως, αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τον πόλεμο στη Γάζα, με την οργάνωση να υποστηρίζει πως γίνονται στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Από τότε ο αμερικανικός στρατός έπληξε στην Υεμένη πυραυλικές βάσεις των Χούθι και αύξησε την παρουσία του στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά μέσω αποστολών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν κι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν επιτευχθεί ειρήνη στη Γάζα θα σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι, όμως άτομα από τον χώρο της Ναυτιλίας, τις θεωρούν ευφάνταστα σενάρια. Ορισμένοι, εκτιμούν ότι η οργάνωση διαθέτει πολεμοφόδια για χτυπήματα τουλάχιστον ακόμη έξι μηνών και ότι η πολιτική τους θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.