Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ διατάσσει το Ισραήλ να ξεμπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα


Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε ομόφωνα εντολή για την απρόσκοπτη παροχή από όλα τα μέρη «επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, της στέγασης, του ρουχισμού, των απαιτήσεων υγιεινής και αποχέτευσης, καθώς και ιατρικών προμηθειών και ιατρικής περίθαλψης στους Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων με την αύξηση της χωρητικότητας και του αριθμού των χερσαίων σημείων διέλευσης και τη διατήρησή τους ανοιχτά για όσο διάστημα χρειαστεί». 

Το Ισραήλ «θα πρέπει να εκτελέσει την εντολή χωρίς καθυστέρηση, σε πλήρη συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε το ICJ. 

Το Διεθνές Δικαστήριο ενέκρινε επίσης με ψήφους 15-1 μια εντολή «να διασφαλιστεί με άμεση ισχύ ότι [ο ισραηλινός] στρατός δεν θα διαπράξει πράξεις που συνιστούν παραβίαση οποιουδήποτε από τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γάζα ως προστατευόμενη ομάδα σύμφωνα με τη Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας, με οποιαδήποτε ενέργεια, την παράδοση της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας». 

Το ICJ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με όλα τα μέτρα που έλαβε» για να συμμορφωθεί με την εντολή του εντός ενός μηνός. 

Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά, οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Eάν ένα κράτος δεν συμμορφωθεί με μια απόφασή του, το άλλο κράτος μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιβάλει την απόφαση.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.