Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο έντονες οι πιέσεις από την Επιτροπή επανένωσης των Γλυπτών
Στο Βρετανικό Μουσείο έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, με αίτημα την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των μνημείων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ζητά επείγουσα συνάντηση με το νέο διευθυντή του μουσείου Δρ. Νίκολας Κάλιναν, για να συζητήσουν την τύχη των Γλυπτών, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αποκτήθηκαν παράνομα.

Στο σημείο βρέθηκε και η Βικτόρια Χίσλοπ, η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής επιτροπής, η οποία έχει επανειλημμένως υποστηρίξει την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποκαλέσει «ψεύτη και κλέφτη» τον Έλγιν.

Ελπίδες στην περίπτωση που επικρατήσει το Εργατικό Κόμμα στις εκλογές

Για δύο αιώνες, το Βρετανικό Μουσείο και το Κοινοβούλιο υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα, με γραπτή άδεια από τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε να παρουσιαστεί το έγγραφο, ο Έλγιν μπόρεσε να προσκομίσει μόνο μια ιταλική μετάφραση του πρωτοτύπου, το οποίο τώρα οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει.

Η επιτροπή ελπίζει ότι η νέα ηγεσία του Βρετανικού Μουσείου θα διορθώσει αυτή την ιστορική αδικία, αποκαθιστώντας τη φήμη του Μουσείου αναφορικά με την προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.