ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ



Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας τον Απρίλιο του 1948. Στην πόλη αυτή έζησε και μεγάλωσε μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια. Πολύ νωρίς, το 1964, ξεκινάει την τραγουδιστική του πορεία δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας στάθηκε πιο πολύ από δάσκαλος στον έφηβο ακόμα μαθητή και τραγουδιστή, στηρίζοντας τον όχι μόνο στα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα, αλλά και στο ξεκίνημα της ζωής του. Σημαδιακή χρονιά για τον Δημήτρη Μητροπάνο είναι το 1966, μια και συναντιέται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τον καλεί να ερμηνεύσει μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το άξιον εστί σε μια σειρά συναυλιών σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα και ακολουθεί μια σειρά από μικρούς δίσκους που γίνονται πολύ σύντομα επιτυχίες. Ο δεύτερος σημαντικός σταθμός στην πορεία του Δημήτρη Μητροπάνου είναι το 1972, η χρονιά δηλαδή που κυκλοφορεί "Ο γιος Φεβρουάριος" σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ένα έργο που θεωρείται πια από τα κλασσικά της ελληνικής δισκογραφίας.
Αμέσως μετά έρχονται "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" του Γιώργου Κατσαρού, "Τα συναξάρια" του Γιώργου Χατζηνάσιου και στη συνέχεια, οι συνεργασίες του με τον Σπύρο Παπαβασιλείου και τον Τάκη Μουσαφίρη που δίνουν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες. Στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναδεικνύεται ιδανικός εκφραστής του, ερμηνεύοντας με τρόπο μοναδικό τα τραγούδια που γεννήθηκαν από τη συνεργασία με πολλούς από τους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός.
Η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα έδωσε δύο υπέροχους δίσκους! !!!!............Τι να πρώτο διαλέξεις από τα τόσα λατρεμένα τραγούδια που ερμήνευσε με την βαριά και αντρίκια φωνή του.....
Αυτά τα μοναδικά ζεϊμπέκικα είναι ανεκτίμητη κληρονομιά! !!!
Ας θυμηθούμε ένα τραγουδι του ...έναν ύμνο για την Ελλάδα που τόσο αγαπούσε. ...
Μας τα έλεγε με τα τραγούδια του...αλλά εμείς που να ακούσουμε και να καταλάβουμε. ??
Ελλάδα μου είσαι το φυλαχτό μου!!!
Την ενέργεια που μας δίνουν τα τραγούδια του...είναι χρέος μας και πρέπει να την κάνουμε θετική για την ανθρώπινη ανοδική ανέλιξη.




ΑΝΝΙΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.