ΟΠΕΚ+: Αποφάσισε μειώσεις παραγωγής πετρελαίου και το 2025Την παράταση της μείωσης της παραγωγής και το 2025 αποφάσισαν οι χώρες μέλη του  ΟΠΕΚ+,  καθώς ο όμιλος επιδιώκει να στηρίξει την αγορά εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση, υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενης αντίπαλης παραγωγής από τις ΗΠΑ.

«Με γνώμονα τη συνεχή δέσμευση των συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ και των μη συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας (ΔΣ)» αναφέρει η ανακοίνωση «να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια σταθερή αγορά πετρελαίου και να παράσχουν μακροπρόθεσμη καθοδήγηση και διαφάνεια για την αγορά, και σύμφωνα με την προσέγγιση της προφύλαξης, της προληπτικής δράσης και της προληπτικής πρόληψης, η οποία έχει υιοθετηθεί σταθερά από τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και των μη συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας, οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν να:

»Επαναβεβαιώνουν το πλαίσιο της Διακήρυξης Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 10 Δεκεμβρίου 2016 και εγκρίθηκε περαιτέρω σε επόμενες συνεδριάσεις, καθώς και τον Χάρτη Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 2 Ιουλίου 2019.

»Να παρατείνουν το επίπεδο της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου για τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και τις μη συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ στη ΔΣ σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.»

O όμιλος θα παράγει συνολικά 39,725 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε η Γραμματεία του ΟΠΕΚ. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί τα επίπεδα παραγωγής που απαιτούνται από τα επιμέρους μέλη πριν από την εφαρμογή τυχόν πρόσθετων προσαρμογών στην παραγωγή και συνυπολογίζει την ομαδική αποχώρηση του μακροχρόνιου μέλους του ΟΠΕΚ Αγκόλα νωρίτερα τον Ιανουάριο.


1) Σημείωση ΟΠΕΚ :Η απαιτούμενη παραγωγή των ΗΑΕ έχει αυξηθεί κατά 300 kbd. Αυτή η αύξηση θα εφαρμοστεί σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2025 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025. 2) Το απαιτούμενο επίπεδο παραγωγής είναι πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε πρόσθετης προσαρμογής της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, κάτω από αυτό που χρειάζονται πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ για να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους, όπως αναφέρει το Reuters. Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, έχουν επηρεάσει τις τιμές παράλληλα με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η προσοχή του ομίλου έχει στραφεί στην ισορροπία προσφοράς-ζήτησης εν μέσω της εποχικής έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης και του τέλους της συντήρησης των διυλιστηρίων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, την Κίνα, όπως σημειώνει το CNBC. Οι απόψεις των θεσμών αποκλίνουν έντονα, με την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου του Μαΐου να προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα φέτος. Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA)  για την αγορά πετρελαίου του περασμένου μήνα διαφωνεί και προβλέπει  αύξηση της ζήτησης μόλις κατά 1,06 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι υπό την ηγεσία της Ρωσίας, γνωστοί από κοινού ως ΟΠΕΚ+, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από βαθιές μειώσεις της παραγωγής από τα τέλη του 2022.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή τους κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι πρικοπές περιλαμβάνουν 2 εκατομμύρια bpd από όλα τα μέλη του OPEC+, τον πρώτο γύρο εθελοντικών περικοπών από εννέα μέλη 1,66 εκατομμυρίων bpd και τον δεύτερο γύρο εθελοντικών περικοπών από οκτώ μέλη 2,2 εκατομμύρια bpd.

Οι χώρες που έκαναν εθελοντικές περικοπές στον δεύτερο γύρο είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γκαμπόν. Στον τρίτο γύρο συμμετείχαν οι ίδιες χώρες εκτός της Γκαμπόν.

Ο όμιλος συμφώνησε επίσης να χορηγήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υψηλότερη ποσόστωση παραγωγής 3,5 εκατομμυρίων bpd το 2025, από το τρέχον επίπεδο των 2,9 εκατομμυρίων.

Ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε επίσης την προθεσμία για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της παραγωγικής ικανότητας των μελών του για τα τέλη Νοεμβρίου 2025 από τον Ιούνιο του 2024. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν ως καθοδήγηση για τα επίπεδα παραγωγής αναφοράς του 2026.

Η επόμενη συνάντηση των μελών του θα πραγματοποιηθεί  την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.