Επόμενες πληρωμές πριν εκλογές με ρέστα βασικής και συνδεδεμένων




ύο αναγνώσεις φαίνεται πως είχαν οι Πασχαλινές πληρωµές. Από τη µία η απογοήτευση και ο εκνευρισµός του αγροτικού κόσµου, για τις «πετσοκοµένες» ενισχύσεις στα eco-schemes, για τις απλήρωτες συνδεδεµένες και για τα «τεχνικά λάθη», που επιστρατεύτηκαν ως δικαιολογία για τα κακώς κείµενα.

Από την άλλη πλευρά, οι ανακοινώσεις των αρµοδίων για πληρωµές «άλµα στο µέλλον», µε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας και η σιωπή όσον αφορά την τακτοποίηση των απλήρωτων και το χρονοδιάγραµµα για την απαραίτητη συµπληρωµατική πίστωση. Βέβαια ο χρόνος πιέζει. Σε λιγότερο από ένα µήνα είναι οι Ευρωεκλογές και δεν είναι λίγοι οι αγρότες που τις περιµένουν προκειµένου να εκφράσουν την τεράστια και δίκαιη δυσαρέσκειά τους. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά οι αρµόδιοι των πληρωµών τόσο στην πλατεία Βάθη όσο και στη ∆οµοκού, ο στόχος δείχνει µια πρώτη συµπληρωµατική πληρωµή πριν τις κάλπες και δη µέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Το µεγαλύτερο κοµµάτι της διορθωτικής αυτής πίστωσης θα αφορά τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, που σηµαίνει ότι δεν υπάρχει καµία δυνατότητα για νωρίτερα. Κι αυτό γιατί µέχρι το τέλος Μαΐου θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρµογή προκειµένου οι παραγωγοί να προχωρούν σε καταχωρήσεις ποσοτήτων για 10 καθεστώτα. Μια ανακοίνωση από τον ίδιο τον Οργανισµό Πληρωµών παραδοχής της προβληµατικής πληρωµής που προηγήθηκε. 

Άλλωστε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι «οι πληρωµές θα συνεχισθούν. Ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεµένων και οι πληρωµές θα ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου». 

Εν τω µεταξύ, δεν γίνεται λόγος από κανέναν για τα οικοσχήµατα, ενώ οι περισσότερες δηλώσεις του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη επί των πληρωµών επιµένουν να αφορούν τον έλεγχο των 16.500 δεσµευµένων ΑΦΜ, από τα οποία ανακοινώθηκε ότι περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη ∆ικαιοσύνη. Ο ίδιος επιπλέον τονίζει µετ’ επιτάσεως ότι ο έλεγχος συνεχίζεται και έχει να κάνει µε όλες τις εκκρεµείς υποθέσεις από το 2014.

Βέβαια, πρέπει να σηµειωθεί ότι όσον αφορά τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης της περσινής χρονιάς, η µόνη πληρωµή που έγινε αφορούσε µόλις περίπου 16.000 παραγωγούς, οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί βασική ενίσχυση τον περασµένο Οκτώβριο και το ∆εκέµβριο για διάφορους λόγους, όπως γιατί ήταν σε έλεγχο ή δεν είχε εκδοθεί τίτλος δικαιωµάτων. 

Μέχρι 31 Μαΐου εκ νέου καταχωρίσεις ποσοτήτων για 10 συνδεδεµένες

Το ενδεχόµενο µιας διορθωτικής πίστωσης µέσα στον Ιούνιο επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε την οποία καλούνται όλοι οι ενδιαφερόµενοι παραγωγοί µέχρι και την Παρασκευή 31 Μαΐου να προχωρήσουν σε καταχωρήσεις ποσοτήτων για 10 συνδεδεµένα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023, προκειµένου να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και να ακολουθήσει µια νέα συµπληρωµατική πληρωµή σε όσους έµειναν εκτός. 

Μάλιστα, ο φορέας διευκρινίζει στους δικαιούχους παραγωγούς ότι η εφαρµογή καταχώρησης ποσοτήτων αφορά τα εξής συνδεδεµένα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023: βιοµηχανικής ντοµάτας, πορτοκαλιών προς χυµοποίηση, σπόρων σποράς, ρυζιού, κορινθιακής σταφίδας, αραβόσιτου, οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών και µήλων. Συνδεδεµένες ενισχύσεις για τις οποίες οι παραγωγοί έχουν ήδη κάνει λόγο για λειψές πληρωµές και αδικίες.

agronews.gr


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.