ΕΕ: ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗΝα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης διαπίστευσης για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων που εντοπίστηκαν ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΕ


Υπό την επιτήρηση της αποφάσισε να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Ειδικότερα, η DG AGRI με επιστολή της προς τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στην ΕΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνει ότι ο Οργανισμός θα πρέπει επειγόντως να τεθεί υπό επιτήρηση και να  θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης διαπίστευσης για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στη συμμόρφωση του Οργανισμού Πληρωμών με τα κριτήρια διαπίστευσης.

Η πρώτη τεχνική συνάντηση των ευρωπαϊκών φορέων (με την πιθανή συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του φορέα Πιστοποίησης) προβλέπεται να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαΐου 2024

«Ο οικονομικός κίνδυνος που προκύπτει από τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και τη συμμόρφωσή του με τα κριτήρια διαπίστευσης παρακολουθείται στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών συμμόρφωσης της DG AGRI», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ η Διεύθυνση Γεωργίας θεωρεί ότι «όσον αφορά τη διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαπίστευσης δεν τηρούνται πλέον ή παρουσιάζουν τόσο σοβαρές ελλείψεις που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να εκπληρώνει τα καθήκοντα του».

Για τον λόγο αυτό προειδοποιεί με αποκλεισμό από την καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ενισχύσεων του ΕΓΤΕ ύψους 6.059.364,12 ευρώ και του ΕΓΤΑΑ ύψους 2.190.965,19 ευρώ.

Έτσι, η ευρωπαϊκή αρχή κρίνει σκόπιμο τον επανέλεγχο της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα 12 μηνών, ζητώντας παράλληλα την άμεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί. Αναφέρεται μάλιστα ότι η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πρώτη τεχνική συνάντηση των ευρωπαϊκών φορέων (με την πιθανή συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του φορέα Πιστοποίησης) προβλέπεται να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαΐου 2024.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΕΔΩ

aixmi-news.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.