Για ποιόν λόγο κολλάνε οι μεταβιβάσεις ακινήτωνΜπλοκαρισμένες σε συμβολαιογραφικά γραφεία είναι οι μεταβιβάσεις χιλιάδων ακινήτων, με το πρόβλημα να διογκώνεται συνεχώς… Υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 μεταβιβάσεις έχουν «κολλήσει» εξαιτίας των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων που αναγράφονται στα συμβόλαια και είναι διαφορετική από την πραγματικότητα…

Όπως αναφέρει το Mega η πραγματική επιφάνεια είναι διαφορετική από αυτήν που έχει δηλωθεί στην Πολεοδομία, στην Εφορία, στους δήμους, στο Κτηματολόγιο κ.α. Οι ιδιοκτήτες εντοπίζουν το πρόβλημα όταν έρχεται να μετρήσει τα τετραγωνικά του ακινήτου ο πολιτικός μηχανικός για να εκδώσει την Hλεκτρονική Tαυτότητα που είναι απαραίτητη για κάθε είδους μεταβίβαση. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με το τετραγωνικά μόνο σε περίπτωση πώλησης τους ακινήτου, κληρονομιάς ή γονικής παροχής.

Οι ιδιοκτήτες εντοπίζουν συνήθως το πρόβλημα όταν έρχεται να μετρήσει τα τετραγωνικά του ακινήτου ο πολιτικός μηχανικός για να εκδώσει την Hλεκτρονική Tαυτότητα που είναι απαραίτητη για κάθε είδους μεταβίβαση.

Να σημειωθεί πως ακόμα και ελάχιστες διαφορές στα εμβαδά που προκύπτουν από τις επιμετρήσεις για την κατάρτιση της Ταυτότητας Κτιρίου (από 1/4/2022) σε σχέση με αυτά που αναφέρονται στα συμβόλαια κτήσης καθιστούν αδύνατη τη σύνταξη των συμβολαίων.

Εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα είναι εκτός συναλλαγής βγαίνουν έτσι εκτός συναλλαγής και οι ιδιοκτήτες πρέπει να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις.

ΠΟΜΙΔΑ και συμβολαιογράφοι ζητούν νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι ιδιοκτήτες να μπορούν να προβούν σε μονομερή διόρθωση στοιχείων και συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας, ώστε να συμφωνούν με την απεικόνιση της Ταυτότητας Κτιρίου.

Την ίδια στιγμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι φορολογικές υπηρεσίες περνούν από "κόσκινο" τις υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, με οποιαδήποτε αιτία, αλλά και διευρύνουν τους ελέγχους σε προηγούμενα έτη, που δεν έχουν παραγραφεί.

Πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που καθορίστηκαν, το 2024 θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Οι έλεγχοι θα αφορούν σε μη ετήσιες υποχρεώσεις, δηλαδή δεν αφορά στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή δημοτικών τελών, που αποτελούν αντικείμενο άλλων ελεγκτικών διαδικασιών.Επίσης οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων λόγω αγοράς, κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς, ειδικά μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε 800.000 ευρώ.


 Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.