Πληρωμή ΟΠΕΚΕΠΕ Μεγάλη Εβδομάδα, τα δεσμευμένα και ξεχασμένα ΑΦΜ

Έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές από το ΥπΑΑΤ η πληρωμή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα και παλιές υποχρεώσεις βασικής (από το 2014 και μετά).


Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως υπάρχει «σιγή ασυρμάτου» για τις πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο ΑγροΤύπος γνωρίζει ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία Μεγάλη Δευτέρα και πάει η δισκέτα στην τράπεζα, οπότε - για να προλάβουν τις αργίες των τραπεζών - είναι πιθανόν να ξεκινήσει η πληρωμή των ενισχύσεων από Μεγάλη Τρίτη. Δεν υπάρχουν και πολλά χρονικά περιθώρια και είναι ευτυχής συγκυρία που φέτος έπεσε αργά το Πάσχα. Εκτίμηση είναι ότι όλοι θέλουν να έχουν μπει κάποια χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα γιατί η ύπαιθρος πνίγεται από την οικονομική ασφυξία των αγροτών.


Η επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τις πληρωμές ανέφερε ότι:

Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.

Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θεωρητικά είναι οι εύκολες πληρωμές έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο για τα προβλήματα στην καταγραφή των ποσοτήτων. Όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την καταγραφή ποσοτήτων για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή. Άρα δεν θα πληρωθούν την Μεγάλη Εβδομάδα όλο το ποσό των 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Με τους ελέγχους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό φαίνεται με την εγκύκλιο πληρωμής που βγήκε στη Διαύγεια στις 17/4/2024 και μετά λίγες ημέρες, στις 22 Απριλίου, βγαίνει νέα τροποποιητική και εξαφανίζεται η προηγούμενη. Η νέα απόφαση φέρνει λιγότερους ελέγχους άρα και πληρωμή με όσα δήλωσε ο καθένας, αυτό σημαίνει ότι οι σωστοί χάνουν.

Για τα Οικολογικά Σχήματα ακόμη δεν έχει ανοίξει το ΥπΑΑΤ τα χαρτιά του αν η περικοπή των ενισχύσεων θα είναι οριζόντια ή θα γίνει ανάλογα την κάθε δράση, οπότε θα πέσει κλάμα στα βιολογικά. Αυτό θα φανεί τελικά στην πληρωμή της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι αν η ενίσχυση που θα πάρουν θα καλύψει την δαπάνη ένταξης στη δράση ή όχι (οπότε θα έχουν και χασούρα). Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι δεν αναμένεται να πληρωθούν όλα τα Οικολογικά Σχήματα σε αυτή την πληρωμή, οπότε ούτε τα 425 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν όλα την Μεγάλη ΕΒδομάδα.

Τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023 - αν υπάρχουν στο ταμείο - κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν πληρώθηκαν.

Ο υπουργός λέει ότι υπάρχουν «δεσμευμένα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 16.000 ΑΦΜ, από τα οποία τα 10.500 είναι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ, θα πληρωθούν επίσης την Μεγάλη Εβδομάδα 2.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακόμη θα πληρωθούν όσοι παραγωγοί είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί.

Υπάρχει ακόμη και μια έρευνα για «ξεχασμένα» ΑΦΜ από το 2014 (τελικά και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα).

Ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Μια βδομάδα μόλις πριν από τις εξαγγελθείσες πληρωμές των αγροτών ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και αποδιοργάνωση. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το γεγονός ότι για τα Οικολογικά Σχήματα, που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών (425 εκατ. €) ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει την τελευταία στιγμή τη σχετική εγκύκλιο πληρωμής.

Δεν είναι πολύς καιρός που ο κ. Αυγενάκης, όταν διόριζε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τους πολιτικούς του φίλους από τη θητεία του στο Υπουργείο Αθλητισμού, δήλωνε ότι ο «Οργανισμός θα λειτουργήσει ξανά σωστά» και θα «επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τους αγρότες». Δυστυχώς η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είναι ακόμα ζητούμενο ενώ οι πληρωμές των ενισχύσεων για τους περισσότερους αγρότες έχουν γίνει λαχείο με άγνωστη ημερομηνία κλήρωσης.

Η κανονικότητα στις πληρωμές των ενισχύσεων και η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βασική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του αγροτικού μας τομέα. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να ηττηθεί η κυβέρνηση της αλαζονείας, της προχειρότητας και της ασχετοσύνης στις ερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.