Κα Μαρκέλλου, Διευθύντρια του Κτηματολογίου, έχετε γράμμα




Αποφεύγω να γράφω για ζητήματα που αφορούν τις προσωπικές μου υποθέσεις. Προτιμώ να χρησιμοποιείται ένα δημόσιο βήμα για ζητήματα που αφορούν περισσότερους πολίτες, αναδεικνύοντας προβλήματα αλλά και απόψεις που μπορούν να συμβάλουν για να προσεγγίζουμε καλύτερα λύσεις για το μεγάλο ζητούμενο: να βελτιώνεται σε βιώσιμη βάση η ζωή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Σήμερα, όμως, θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να γίνει μια εξαίρεση σε αυτόν τον άτυπο κανόνα μου. Και η εξαίρεση αυτή δεν είναι αυθαίρετη. Είμαι πεπεισμένος ότι αντιμέτωπος με αυτό το απίστευτο τέρας της γραφειοκρατίας -που πλέον γίνεται και ψηφιακή κατά ελληνική ευρεσιτεχνία- έρχονται καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας. Και δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία. Είναι και τα εμπόδια που δημιουργεί σε οικονομικές συναλλαγές που πολλές φορές δημιουργούν το πεδίο για γρηγορόσημα και διαφθορά.


Αρχίζω τη διήγηση της περιπέτειας. Είχα την τύχη (;) ο πατέρας μου να μού δώσει με γονική παροχή ένα αγροτεμάχιο στην Παλλήνη Αττικής συνολικής επιφάνειας 162 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Μαρίζα. Το αγροτεμάχιο είχε αγοραστεί από τον ίδιο αρχές της δεκαετίας του ’60 με πολλές δόσεις, την εποχή του σλόγκαν "Οικόπεδα με δόσεις" που βλέπουμε και στις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες της εποχής. Για το συγκεκριμένο ακίνητο καταβάλλεται κανονικά ΕΝΦΙΑ. Πριν από περίπου δυο χρόνια πληροφορήθηκα ότι η περιοχή βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης. Έσπευσα στη σχετική τεχνική υπηρεσία του Δήμου Παλλήνης όπου με πληροφόρησαν ότι πρέπει να υποβάλλω μια δήλωση ιδιοκτησίας του ακινήτου. Μέσα στη λίστα των δικαιολογητικών για τη δήλωση  περιλαμβανόταν και ένα πιστοποιητικό βαρών και κατασχέσεων. Πράγματι έκανα  ηλεκτρονικά τις σχετικές αιτήσεις και -ω του θαύματος-  στο πιστοποιητικό βαρών του ακινήτου εμφανιζόταν μια κατάσχεση για χρέη προς το δημόσιο -μια βασική οφειλή και μια πρόσθετη αναγγελία οφειλής λόγω προσαυξήσεων- η οποία είχε εγγραφεί από την εφορία το 1979! Ο πατέρας μου θυμήθηκε ότι επρόκειτο περί συνωνυμίας οφειλέτη και ότι είχε διευθετήσει τότε το ζήτημα με την Εφορία. Μόνο που δεν είχε γίνει υπηρεσιακά η διαδικασία για τη διαγραφή του βάρους στο ακίνητο από την υπηρεσία που το είχε γράψει εκ παραδρομής. Έκανα ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ και πράγματι εξέδωσαν μια βεβαίωση προς το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί ότι δεν υπάρχει καμία οφειλή του πατέρα μου και ότι η συγκεκριμένη οφειλή είχε διαγραφεί.


Στη συνέχεια ο δικηγόρος μου πήγε στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί και υπέβαλε την αίτηση για καταχώρηση της πράξης που θα διέγραφε το βάρος στο ακίνητο. Η αίτηση υποβλήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022. Μήνες μετά και αφού διαπίστωνα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Κτηματολογίου ότι η αίτηση ήταν ακόμη εκκρεμής, ο δικηγόρος μου με ειδοποίησε ότι τον πληροφόρησαν πως η βεβαίωση της Εφορίας είχε πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του Κτηματολογίου που ασχολήθηκε με την αίτηση, του είπε ότι με τον τρόπο που ήταν διατυπωμένη η βεβαίωση της Εφορίας θα έσβηνε μόνο η βασική οφειλή και όχι η πρόσθετη αναγγελία προσαυξήσεων. Στο εύλογο επιχείρημα του δικηγόρου μου ότι αυτό θα αναφερόταν στη βεβαίωση της Εφορίας, δηλαδή ότι θα αναφερόταν ότι παραμένει η πρόσθετη αναγγελία οφειλής, η απάντηση ήταν ότι "έτσι γίνεται, θα κρατήσω την αίτηση σε εκκρεμότητα, και να φέρετε καινούρια βεβαίωση από την Εφορία που θα διαγράφει και την πρόσθετη αναγγελία".

Πράγματι έκανα νέα αίτηση στην ΑΑΔΕ για την έκδοση βεβαίωσης στην οποία θα αναφερόταν ότι διαγράφεται και η πρόσθετη αναγγελία με το ποσό των προσαυξήσεων. Την έδωσα στον δικηγόρο ο οποίος πήγε εκ νέου στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής και την έδωσε στον σχετικό υπάλληλο. Αυτός αμέσως αντέδρασε λέγοντας ότι, επειδή έχει κρατήσει την αίτηση ανοικτή, η Εφορία δεν έπρεπε να εκδώσει νέα βεβαίωση, αλλά στην ίδια αρχική θα έπρεπε να συμπληρώσει ότι διαγράφεται και η πρόσθετη αναγγελία. Αυτό, βεβαίως, η εφορία δεν μπορεί να το κάνει αφού εξέδωσε κανονικά νέα βεβαίωση με όλο το πλήρες και σωστό κείμενο που ήθελε το Κτηματολόγιο. Η υπόθεση έμεινε σε εκκρεμότητα χωρίς να κινείται κάτι για μήνες. Αφού πέρασε αρκετός καιρός και ο δικηγόρος μου είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια, αποφάσισα να ασχοληθώ ο ίδιος. Άρχισα να τηλεφωνώ στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί για να πληροφορηθώ πού βρίσκεται η υπόθεση και τι πρέπει να κάνω. Δεν απαντούσε κανείς. Έστειλα e-mail με το σχετικό αίτημα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εξυπηρέτησης πολιτών της κεντρικής υπηρεσίας του Κτηματολογίου. Από εκεί μου ήρθε ηλεκτρονική ενημέρωση ότι προώθησαν το αίτημά μου στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής για να επιλυθεί. Κανένα ίχνος ζωής από το Κορωπί. Στη συνέχεια έκλεισα ένα ραντεβού βιντεοκλήσης, μέσω προσφερόμενης σχετικής υπηρεσίας, με στέλεχος του Κτηματολογίου για παροχή πληροφοριών. Πράγματι έγινε η βιντεοκλήση και μια ευγενέσταση κυρία άκουσε το πρόβλημά μου και με συμβούλευσε να κάνω νέα αίτηση για την καταχώρηση της τελευταίας βεβαίωσης που εξέδωσε η Εφορία, καταβάλλοντας νέο παράβολο. Μάλιστα, με συμβούλευσε να κάνει ο δικηγόρος μου τη νέα αίτηση ηλεκτρονικά, "διότι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις διεκπεραιώνονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις χειρόγραφες".


Στο ερώτημά μου τι θα γίνει με την αρχική αίτηση μού απάντησε ότι το Κτηματολόγιο, εφόσον περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, οφείλει ή να ακυρώσει μια αίτηση ή να την ικανοποιήσει. Στη δική μου περίπτωση δεν γινόταν και δεν γίνεται τίποτε από τα δυο. Έτσι, στις 6 Νοεμβρίου 2023, πάνω από έναν χρόνο μετά την αρχική αίτηση καταχώρησης της πράξης,  ο δικηγόρος μου υπέβαλε νέα αίτηση για την απάλειψη του βάρους στο ακίνητο. Σιγά μην λυνόταν το πρόβλημα. Έχουν περάσει άλλοι πέντε μήνες και δεν ικανοποιείται ούτε η νέα αίτηση. Και μάλιστα χωρίς καμία δικαιολογία ή ενημέρωση. Ο δικηγόρος μου μού είπε ότι πήγε πάλι από το Κορωπί και του είπαν ότι θα την καταχωρήσουν σύντομα. Πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα του κτηματολογίου εμφανίζονται δυο εκκρεμείς αιτήσεις. Η πρώτη από τον Σεπτέμβριο του 2022 και η δεύτερη από τον Νοέμβριο του 2023. Έχω πλέον πειστεί ότι για κάποιον ανεξήγητο, ίσως μεταφυσικό,  λόγο δεν θέλουν στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί να καταχωρήσουν την πράξη διαγραφής του βάρους στο ακινητό μου. Είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι το χάλι που αντιμετωπίζω εγώ το αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι στο Κτηματολόγιο για το οποίο, παρεπιπτόντως, έχουν ξοδευτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό. Δεν μπορώ παρά να απευθυνθώ στην κα Ολυμπία Μαρκέλλου, γενική διευθύντρια του Κτηματολογίου, και να τη... συγχαρώ για το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής.

ΥΓ. Δεν θέλω να πιστέψω αυτά που μού μεταφέρουν ότι η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής στο Κορωπί έχει μάλιστα και υπεροπτικό ύφος σε εύλογα ερωτήματα και παράπονα των πολιτών που ανεβαίνουν τον Γολγοθά στον οποίο προϊσταται.

Του Σπύρου Δημητρέλη

capital.gr


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.