«Προληπτικά μέτρα στο Αιγαίο» κατά της Ελλάδας ζητά από τον Ερντογάν η τουρκική αντιπολίτευση!
Ο Yankı Bağcıoğlu, υποναύαρχος ε.α., αναπληρωτής πρόεδρος – τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,του CHP  σε συνέντευξη του  στην  Cumhuriyet για το Θαλάσσιο Πάρκο στο Αιγαίο  δηλώνει ότι  «λαμβάνει εκ νέου πρωτοβουλία διατύπωσης προτάσεων με στόχο την προληπτική αντιμετώπιση των «μονομερών πρωτοβουλιών της Ελλάδας» που συνιστούν κεκαλυμμένες «αξιώσεις κυριαρχίας έναντι της Τουρκίας»!

Όσο η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να διατηρεί την επικίνδυνη ψευδαίσθηση της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης» για να καλύψει την άκρως υποχωρητική της στάση η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει στον Ερντογάν τις εξής «προληπτικές κινήσεις»:

•«Η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρατική της σοφία ,να κηρύξει θαλάσσιες περιοχές που θα υποστηρίζουν τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της και θα προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη βάση της αμοιβαιότητας σε περιοχές που θα κριθούν κατάλληλες στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των ορίων των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας όπως ορίζονται από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, με ονομασίες όπως “Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές” κ.λπ.».


•«Θα ήταν δε ορθό να καταχωρισθούν αυτές οι κηρυγμένες ως “Προστατευόμενες Περιοχές” στην ΕΕ και τον ΟΗΕ (μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού – ΙΜΟ) και θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει ρόλο συντονιστή. Επιπλέον, θα πρέπει να παραχθούν νέα σχέδια με βάση την κοινή λογική σε πλατφόρμες όπως η Διεθνής Ναυτιλιακή Επιτροπή υπό την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών».

•Προκειμένου να προστατευθεί η νομιμότητα αυτών των ανακηρυγμένων ως “Προστατευόμενων Περιοχών” στη διεθνή σκηνή, είναι προφανώς σημαντικό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών να συνεργάζονται στενά, η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων και η Διοίκηση Λιμενικού Σώματος να διατηρούν σημαία και παρουσία στις περιοχές αυτές και να είναι έτοιμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά ενδεχόμενων παραβιάσεων στις περιοχές αυτές.


Ο  Yanki Bağcıoğlu δηλώνει ακόμη ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού παρόμοιων, φαινομενικά αθώων πρωτοβουλιών, που παρουσιάζονται συχνά στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα  Καθημερινή ανέφερε λοιπόν ότι θα ξεκινήσει ένα νέο έργο για τον εντοπισμό ρηγμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος με νέο εξοπλισμό σεισμικών ερευνών που θα αγοραστεί με την υποστήριξη της ΕΕ και διεθνών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.


Στο ίδιο άρθρο επισημάνθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές μελέτες με νέο εξοπλισμό για την ανίχνευση νέων ρηγμάτων στον πυθμένα σε βάθος μέχρι 2000 μ. και ότι οι μελέτες αυτές θα ξεκινήσουν σε περιοχή ανατολικά της χερσονήσου της Πελοποννήσου, βόρεια της Κρήτης, νότια του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και δυτικά της νήσου Κάρπαθου. Επίσης αναφέρθηκε ότι σε συνέχεια των εν λόγω εργασιών σχεδιάζεται να καλυφθεί μια περιοχή από τα νότια της χερσονήσου της Πελοποννήσου μέχρι νότια της Ρόδου.  Είναι πολύ πιθανό ορισμένες από τις περιοχές που θα ερευνηθούν να συμπίπτουν με τουρκικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εξοπλισμός σεισμικών ερευνών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτές τις μελέτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό αποθεμάτων.


Σύμφωνα με δεύτερο δημοσίευμα ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η Ελλάδα σχεδιάζει να ανακηρύξει δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα, ένα στο Ιόνιο Πέλαγος και ένα στο Αιγαίο Πέλαγος. Σύμφωνα και πάλι με είδηση της εφημερίδας ‘Καθημερινή’, η μια από τις περιοχές που πρόκειται να κηρυχθούν ‘Θαλάσσιο Πάρκο’ αποτελείται από ομάδα έντεκα νήσων και βραχονησίδων μεταξύ της νήσου Μήλος (Değirmenlik) και της νήσου Νίσυρος (İncirli ), η οποία απέχει 16 χιλιόμετρα από την Datça. Για πρώτη φορά είχαμε δει προσπάθειες να τεθούν οι βάσεις για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος με τη χρήση παρόμοιων περιβαλλοντικά προσανατολισμένων προσεγγίσεων στο πλαίσιο του σχεδίου Natura 2000 της ΕΕ.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει επίσης ιστορικά διεκδικήσει περιοχές και ζώνες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας & διάσωσης και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας — Search and Rescue Responsibility Area (SARs) και Flight Information Region (FIR)– ως γραμμές εθνικής κυριαρχίας, αποδεικνύοντας πόσο ακριβείς είναι οι υποψίες μας».

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.