Ηλεκτρικά λεωφορεία: Ηρθαν τα οχήματα, λείπουν οι φορτιστές


Η παραλαβή των 140 ηλεκτρικών λεωφορείων από την κινεζική εταιρεία Yutong Bus προβλήθηκε με τυμπανοκρουσίες στα δελτία ειδήσεων της Τρίτης, ωστόσο η ουσία είναι πως τα οχήματα έφτασαν στην Αθήνα χωρίς τους… φορτιστές.

Αιτία είναι ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την προμήθεια των υλικών και την εγκατάσταση του εξοπλισμού φόρτισης στα τέσσερα αμαξοστάσια των ΟΣΥ που θα τα φιλοξενήσουν. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», κατά τον προσυμβατικό έλεγχο, το Ελεγκτικό Συνέδριο με πράξη του Στ΄ Κλιμακίου μπήκε «μπλόκο» στη σύμβαση του ΟΣΥ αλλά και της εταιρείας ΕΥΔΡΟΜΟΣ ΑΤΕ, αναδόχου εταιρείας στον ηλεκτρονικό διεθνή ανοικτό διαγωνισμό των ΟΣΥ για «την προμήθεια και εγκατάσταση δικτύου αγωγών για τη φόρτιση των 140 νέων ηλεκτρικών οχημάτων στα αμαξοστάσια Αγ. Ι. Ρέντη, Αγ. Δημητρίου, Ρουφ και Αττικής».

Στη σύμβαση με την κινεζική εταιρεία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η προμήθεια ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης που θα τοποθετηθούν στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης καθώς και επτά κινητών μονάδων σε περίπτωση ανάγκης επιτόπιου φόρτισης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα γίνουν δοκιμές σε 38 από τα 140 λεωφορεία, ενώ πηγές κοντά στις διαδικασίες λένε πως μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, στα δύο αμαξοστάσια των ΟΣΥ όπου είναι εγκατεστημένα τα ηλεκτροκίνητα τρόλεϊ (Ρουφ, Αττική) υπάρχει ισχύς με υποσταθμούς. Εκεί, υποστηρίζουν, μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά ένας αριθμός φορτιστών για να φορτίζουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Πάντως, η υλοποίηση της εγκατάστασης του εξοπλισμού στα τέσσερα αμαξοστάσια προβλέπεται ότι θα καθυστερήσει, έπειτα από το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εντόπισε  «ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες στην ελεγχθείσα διαγωνιστική διαδικασία». Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι για την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικών υλικών για τα αμαξοστάσια, δεν υφίσταται τεκμηρίωση του προϋπολογισμού (τιμή μονάδας) της ελεγχόμενης προμήθειας.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.