ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΜΑΣ

Ο αγρότης Σωκράτης Αλειφτήρας αποκαλύπτει όσα δεν γνωρίζεις για το ακριβό πιάτο που έχουμε στο τραπέζι μας.

Σε μια χώρα που εισάγει λεμόνια από την Αργεντινή (μεταξύ πολλών άλλων) και που όπου και αν ‘βρίσκεται’ ο πληθωρισμός ή όσο φθηνά και αν πουλούν οι παραγωγοί, οι καταναλωτές αγοράζουν σε εξωφρενικά πολλαπλάσιες τιμές, το «Χωρίς εμάς, τι θα φας» (σύνθημα των αγροτών) ίσως να ακούγεται έως και αστείο.

Δεν είναι.

Επίσης, η πραγματικότητα μας είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύουμε. Είναι χειρότερη και από αυτήν άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία), των οποίων οι αγρότες διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Κάπου εδώ μάλλον είναι χρήσιμο να πούμε πως σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization -FAO) το 98% των βρώσιμων θερμίδων που καταναλώνονται παγκοσμίως προέρχονται από τη γεωργία.

Υπάρχουν και προϊόντα (πχ ζαχαροκάλαμο ή ελαιούχοι σπόροι) που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα, βιομηχανικά προϊόντα και μη εδώδιμες εφαρμογές.

Εν τω μεταξύ, και οι ζωοτροφές καλλιεργούνται σε αγροκτήματα -άρα υπάρχει μια συμβολή και στην παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Δηλαδή, όντως χωρίς τους αγρότες δεν θα ‘χουμε να φάμε τίποτα.


Βέβαια, και τώρα που έχουμε να φάμε (ακόμα), δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι τρώμε.

Μην παίρνεις κι όρκο δηλαδή, πως τρως ελληνικά φασόλια και γίγαντες επειδή το λέει η συσκευασία, αφού όπως τονίζουν οι αγρότες γίνονται πολλές «ελληνοποιήσεις» αφού δεν γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση -μολονότι ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης λέει πως έχουν εντατικοποιηθεί.

Ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας λέει στο NEWS 24/7 ότι «αυτές τις ημέρες, συνάδελφοι από τον Προμαχώνα και τη Φλώρινα μας λένε πως περνούν σωρηδόν φορτηγά χωρίς ελέγχους από τα σύνορα».

Ο κύριος Αυγενάκης είπε και ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για τους αγρότες.

Ο κύριος Αλειφτήρας αναρωτιέται «πώς ακριβώς θα μας βοηθήσει; Θα πάρουμε τα χωράφια και θα τα μετακινήσουμε; Θα μαζέψουμε σε λίγες ώρες την παραγωγή; Ή θα βάλουμε αναχώματα; Αυτές είναι αχρείαστες και ανόητες ιδέες.

Πρέπει να γίνει σοβαρή πολιτική. Να καθίσουμε όλα τα κόμματα και να συζητήσουν, παρουσία αγροτών ώστε να βρεθεί λύση για τον πρωτογενή τομέα. Αλλιώς το σύνθημα «Χωρίς εμάς, τι θα φας;» θα γίνει άκρως ρεαλιστικό.

«ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ 300 ΗΜΕΡΕΣ ΗΛΙΟ. Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΥΦΟΡΟΣ ΚΑΜΠΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Ο 3ΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Ο,ΤΙ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΥΣΑΦΙ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ».

Του ζητήσαμε να λύσει και κάθε άλλη απορία επί των αιτημάτων των αγροτών, αφού στην εποχή των social media και του ‘ναι μεν, αλλά’, δεδομένα υπάρχουν άτομα που πιστεύουν πως το μόνο που νοιάζει τους γεωργούς είναι οι επιδοτήσεις.

Επιπροσθέτως, υπάρχει πρόχειρο και το «οι αγρότες είναι πολιτικά υποκινούμενοι» του κυρίου Αυγενάκη που ‘κατέρριψε’ ο Κυριάκος Μητσοτάκης -λέγοντας «τα αιτήματα είναι λογικά».

Πόσοι αγρότες υπάρχουν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα απασχολούνται 528.000 αγρότες (12% του συνολικού εργατικού δυναμικού) σε συνολική Χρησιμοποιούμενη Γεωργική Έκταση 28.244.498 στρεμμάτων (είναι η μισή έκταση της χώρας) και παράγουν το 3.6% του εθνικού ΑΕΠ (βλ. 15 δισεκατομμύρια ευρώ), μέσω περίπου 70 κατηγοριών προϊόντων.

Η κύρια παραγωγός της Ευρώπης, Γαλλία (ακολουθούν Γερμανία και Ιταλία) έχει 759.000 αγρότες που απασχολούνται σε 390.000 φάρμες που καλύπτουν το 49% της επιφάνειας της μητροπολιτικής χώρας (65.977.136 στρέμματα).

Το 2021 παρήγαγαν τρόφιμα συνολικής αξίας 81.6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκεί βέβαια, γίνονται έλεγχοι ώστε να μην εκτοξεύεται η τιμή στη διαδρομή από το χωράφι προς το σπίτι μας. Εδώ γίνονται τα ελάχιστα, αν κρίνουμε και από τις τιμές των σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος25/2/24, 12:05 μ.μ.

    Οι αγρότες παραγωγοί όμως πωλούν στην ίδια τιμή τα προϊόντα τους με τους λιανοπωλητές εμπόρους. Κατά τα άλλα η ακρίβεια οφείλεται αυτούς εμπόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.