Το μέλλον είναι ο χαλκός




Του Frank Holmes

Η μεταποίηση ανακάμπτει σταδιακά παγκοσμίως, όπως φαίνεται από τη θετική ανάγνωση του δείκτη PMI τον Ιανουάριο, και τα βιομηχανικά μέταλλα, ιδίως ο χαλκός, είναι έτοιμα να επωφεληθούν.

Ο χαλκός ήταν ένα από τα δύο μέταλλα που έκλεισαν το 2023 με θετικό πρόσημο. Το άλλο ήταν ο χρυσός. Ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών για τον χαλκό ξεπέρασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, και οι τιμές του μετάλλου έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 8.400-8.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου βλέπουν σημαντικά κέρδη τους επόμενους μήνες. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Ivanhoe Mines, Robert Friedland, έχει προβλέψει ότι ο χαλκός θα σκαρφαλώσει στα 9.500 δολάρια/μετρικό τόνο εντός του 2024. Αυτή η ανοδική κίνηση εκτιμάται πως θα βρει στήριξη στα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και την αύξηση της ζήτησης του βιομηχανικού μετάλλου από την Κίνα, όπου, όπως τονίζει ο Friedland, η χρήση του χαλκού δεν έχει μειωθεί παρά τους κλυδωνισμού στην αγορά ακινήτων. Το 2023 η Κίνα αγόρασε περισσότερο χαλκό από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, εισάγοντας 27,54 εκατομμύρια τόνους.

"Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος real estate στην Κίνα... αλλά η ζήτηση του χαλκού στο πλαίσιο των αναγκών του στρατού, και εν γένει για υποδομές εθνικής ασφάλειας, είναι πολύ υψηλή", τόνισε ο Friedland μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό, πιστεύω, θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω την υποτονικότητα της ζήτησης χαλκού από τους Κινέζους κατασκευαστές ακινήτων. (Το Reuters αναφέρει ότι ο τομέας των ακινήτων της χώρας παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με τις τιμές των νέων κατοικιών να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών και τις πωλήσεις κυβερνητικής γης να βρίσκονται σε θετικό ισοζύγιο για πρώτη φορά μετά από 23 μήνες). Η πρόσφατη κίνηση της Κίνας να διοχετεύσει περίπου 1 τρισ. γουάν (140 δισ. δολάρια) στην οικονομία της είναι καταλυτική για να αυξηθεί η ζήτηση του χαλκού.

Χαλκός και "πράσινη" μετάβαση

Η γοητεία του χαλκού, ωστόσο, δεν είναι προϊόν κερδοσκοπίας της αγοράς. Οι ρίζες της βρίσκονται στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το μέταλλο στην "πράσινη" μετάβαση. Το 2023, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεισφέρουν στην οικονομία της Κίνας το ιλιγγιώδες ποσό των 11,4 τρισ. γιουάν (1,6 τρισ. δολάρια) - το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλο κλάδο, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Περιβάλλον (CREA). Η Κίνα επένδυσε 890 δισ. δολάρια σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας πέρυσι, μέγεθος σχεδόν με το ΑΕΠ της Ελβετίας και της Τουρκίας.

Ενώ ο εξορυκτικός κλάδος γίνεται συχνά αντικείμενο περιβαλλοντικών συζητήσεων, ο χαλκός αναδεικνύεται σε ένα πιο ευνοϊκό στοίχημα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες μετάβασης, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Αξιοσημείωτο γεγονός, ιδίως αν αναλογιστεί καποιος ότι ο χαλκός σημείωσε πέρυσι άνοδο της τάξης του 1,2%, ενώ ο δείκτης S&P Global Clean Energy βυθίστηκε άνω του 21%.

Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε πιο ασφαλή βάση από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι. Με τις πληθωριστικές πιέσεις να είναι σε τροχιά αποκλιμάκωσης, αναμένεται η μείωση των επιτοκίων από την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2024. Αυτό το οικονομικό περιβάλλον είναι καλός οιωνός για τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από τον χαλκό, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.

Οι παγκόσμιοι κατασκευαστές 

Ο μεταποιητικός κλάδος δείχνει σφυγμό. Ο παγκόσμιος PMI της JPMorgan για τη μεταποίηση  έπιασε το ουδέτερο όριο του 50,0 τον Ιανουάριο, βάζοντας τέλος σε ένα σερί 16 μηνών με επιδόσεις κάτω του 50. Η μεταποίηση, βασικός χρήστης του χαλκού,  δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις.

Οι αμερικανοί κατασκευαστές ξεκίνησαν το έτος με αισιοδοξία βλέποντας να ανακάμπτει η ζήτηση. Ο μεταποιητικός PMI της S&P Global σκαρφάλωσε στο 50,7 τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η θετική αυτή μεταβολή αποδόθηκε στη μείωση του πληθωρισμού και στις πιο διευκολυντικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής και των μισθών.

Από την άλλη, ο PMI για τη μεταποίηση του Institute for Supply Management (ISM) για τον Ιανουάριο έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ εξακολουθούσε να βρίσκεται (για 15ο συναπτό μήνα) σε καθεστώς συρρίκνωσης, αλλά ελάχιστα κάτω από το όριο των 50 μονάδων και συγκεκριμένα στις 49,1 από 47,1 τον Δεκέμβριο.

Κάτι περισσότερο από ένα μέταλλο

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας, η αυξανόμενης ζήτησης από βασικούς κλάδους και η αναθέρμανση της παγκόσμιας μεταποίησης διαμορφώνουν μια συναρπαστική εικόνα για τον χαλκό το 2024. Είμαι πεπεισμένος ότι το βιομηχανικό μέταλλο είναι έτοιμο για μια καλή χρονιά όχι μόνο ως υλικό με ιστορική σημασία, αλλά και ως κομβικό στοιχείο για τη μετάβαση στην επόμενη φάσης της οικονομικής και τεχνολογικής προόδου. Υπό αυτή την έννοια, ο χαλκός δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα - είναι καταλύτης για μια νέα εποχή παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

https://www.forbesgreece.gr/


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.