Χρεοκόπησε η κινεζική σκιώδης τράπεζα Zhongzhi, που είχε φτάσει να διαχειρίζεται 140 δισ. δολ.




Ο κολοσσός της κινεζικής σκιώδους τραπεζικής Zhongzhi Enterprise Group υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, ολοκληρώνοντας την ταχεία πτώση μιας εταιρείας η οποία είχε φτάσει στο απόγειο της δραστηριότητάς της να διαχειρίζεται περισσότερα από 140 δισ. δολάρια, πριν η κρίση του κλάδου των ακινήτων φέρει ισχυρές αναταράξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η Zhongzhi είπε ότι "καταφανώς" δεν έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, σύμφωνα με δήλωση την Παρασκευή στο Πρώτο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου, το οποίο αποδέχθηκε την υπόθεση. Ένας έλεγχος διαπίστωσε ότι τα χρέη της Zhongzhi ανέρχονται συνολικά σε 420 δισεκατομμύρια γιουάν έως 460 δισεκατομμύρια γιουάν (64,4 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία 200 δισεκατομμυρίων γιουάν, σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές τον Νοέμβριο.

Η πτώση της σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην Κίνα, ασκώντας περαιτέρω πίεση στο ήδη εύθραυστο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Η κατάθεση της αίτησης ήρθε μόλις μήνες αφότου ο κολοσσός δανεισμού προκάλεσε για πρώτη φορά ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όταν μια από τις θυγατρικές της εταιρείες απέτυχε να αποπληρώσει τους πελάτες για επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στο Πεκίνο.
Ενώ οι πιστωτές είναι ως επί το πλείστον εύρωστοι πολίτες και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - περιορίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - η κατάρρευση εκθέτει πιθανές ρωγμές στον τομέα καταπιστεύματος των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω απογοητευτικής οικονομικής ανάπτυξης και επιδεινούμενης πτώσης των ακινήτων στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τη στιγμή που ανταγωνιστικά της καταπιστεύματα αντιστάθμιζαν τους κινδύνους, η Zhongzhi και οι θυγατρικές της, ιδιαίτερα η Zhongrong International Trust, επέκτειναν τη χρηματοδότηση σε προβληματικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και αποκτούσαν περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η China Evergrande Group.
"Η επίμονη πτώση στην αγορά ακινήτων, σε συνδυασμό με τα αυξημένα μέτρα καταστολής κατά της διαφθοράς, έχουν εμποδίσει την έγκαιρη εξαργύρωση περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε ο Zhao Jian, επικεφαλής του Atlantis Financial Research Institute στο Πεκίνο. "Η εξαργύρωση αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη".


Τον Νοέμβριο, οι κινεζικές αρχές είχαν δηλώσει ότι άνοιξαν ποινικές έρευνες για τη διαχείριση χρημάτων του ομίλου. Η εταιρεία νωρίτερα αποκάλυψε έλλειμμα 36,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της.
Οι χρεοκοπίες υψηλού προφίλ της Κίνας τα τελευταία χρόνια τείνουν να περνούν πρώτα από αναδιαρθρώσεις χρέους, αποφεύγοντας τις επίσημες δηλώσεις πτώχευσης. Η HNA Group, όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που κατέρρευσε με χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων, ολοκλήρωσε τις εργασίες αναδιάρθρωσής της το 2022. Ο όμιλος China Evergrande, του οποίου η χρεοκοπία το 2021 επιτάχυνε την κρίση χρέους ακινήτων της χώρας και ο οποίος έχει υποχρεώσεις περίπου 327 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθεί να αγωνίζεται να αποφύγει την εκκαθάριση και δεν έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης μέχρι σήμερα.

Οι σκιώδεις τράπεζες όπως η Zhongzhi είναι εταιρείες υπό χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο που συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις νοικοκυριών για να προσφέρουν δάνεια και να επενδύουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Ο κλάδος καταπιστευμάτων της Κίνας είναι μια βασική εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για πιο αδύναμους δανειολήπτες που δεν μπορούν να λάβουν κλασικού τύπου τραπεζικά δάνεια, όπως οι κατασκευαστές ακινήτων και τα οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μόλις τον Αύγουστο, η Κίνα είχε ζητήσει από δύο από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας να εξετάσουν τα βιβλία της Zhongrong International, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.