To ράλι στις τιμές του χρυσού θα συνεχιστεί και το 2024 σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan


 


 H JP Morgan επισημαίνει ότι οι τιμές του χρυσού άγγιξαν το ιστορικό υψηλό των 2.135,39 δολαρίων ανά ουγγιά τον Δεκέμβριο του 2023, κυρίως λόγω του αδύναμου δολαρίου ΗΠΑ και των προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed και η πτώση των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ θα αποτελέσουν και πάλι τους βασικούς μοχλούς για τις τιμές του χρυσού το 2024. Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα, προτού αναρριχηθούν σε νέα υψηλά επίπεδα αργότερα μέσα στο έτος, με προβλεπόμενη κορυφή τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά το 2025», εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2023 μετά από ένα ισχυρό ράλι που προκλήθηκε από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για τις συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς και Ρωσίας-Ουκρανίας. Η πτώση του αμερικανικού δολαρίου και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έδωσαν περαιτέρω ώθηση στις τιμές του χρυσού, οι οποίες έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 2.135,39 δολαρίων ανά ουγγιά τον Δεκέμβριο», εξηγεί η τράπεζα.

Έπειτα από έναν κύκλο αυξήσεων που ώθησε το επιτόκιο της Fed στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 και πλέον ετών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) έχουν υποδείξει τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά 40 ετών που σημειώθηκαν στα μέσα του 2022. Με τις τιμές του χρυσού να κυμαίνονται γύρω στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, αναμένεται άλλη μια ανοδική πορεία για το πολύτιμο μέταλλο καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν.

«Σε όλα τα εμπορεύματα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μόνη διαρθρωτική ανοδική εκτίμηση που διατηρούμε είναι για το χρυσό και το ασήμι. Τα εμπορεύματα είναι απίθανο να επωφεληθούν από τον πυρήνα του πληθωρισμού το 2024. Ο πληθωρισμός θα πρέπει να πέσει κάτω από το 3%, οπότε αυτό, μαζί με το σωστό συγχρονισμό του επιχειρηματικού κύκλου, είναι οι δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη θέσεων long, καθιστώντας τις προοπτικές του τομέα θετικές το 2024», δήλωσε η Natasha Kaneva, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της JP Morgan.

Η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα τείνουν να αποτελούν θετικούς παράγοντες για το χρυσό, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου λόγω της ικανότητάς του να παραμένει ένας αξιόπιστος αποθηκευτής αξίας. Έχει χαμηλή συσχέτιση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οπότε μπορεί να λειτουργήσει ως ασφάλεια κατά τη διάρκεια πτωτικών αγορών και περιόδων γεωπολιτικής πίεσης. Το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ αυξάνουν επίσης την ελκυστικότητα των ράβδων του πολύτιμου μετάλλου. Η προσδοκία έπαιξε βασικό ρόλο στην πυροδότηση του ράλι στην τιμή του χρυσού, καθώς επηρεάζεται από τις προσδοκίες της αγοράς για τη μελλοντική πολιτική της Fed.

«Προς το παρόν, ο χρυσός εξακολουθεί να εμφανίζεται αρκετά υψηλά σε τιμή σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη των επιτοκίων και του συναλλάγματος (FX) και εξακολουθεί να φαίνεται ευάλωτος σε μια νέα μέτρια υποχώρηση βραχυπρόθεσμα, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed τρέχουν τώρα νωρίτερα από τις προβλέψεις μας. Όμως, οποιαδήποτε υποχώρηση τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να αρχίσουν να τοποθετούνται για ένα ράλι που θα ξεκινήσει γύρω στα μέσα του 2024, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ επιβραδύνεται και οι προσδοκίες για έναν επικείμενο κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed αυξάνονται», καταλήγει η JP Morgan.

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.