Τριετίες: Ποιοι τις δικαιούνται και ποιοι τις χάνουν - Καθηγητής εργατικού δικαίου αναλύει στο ethnos.gr


Τριετίες: Ποιοι τις δικαιούνται και ποιοι τις χάνουν - Καθηγητής εργατικού δικαίου αναλύει στο ethnos.gr

Μόνο οι εργαζόμενοι, που στις 14 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα που «πάγωσε» η καταβολή του επιδόματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της μνημονιακής υποχρέωσης, είχαν συμπληρωμένα λιγότερα από εννέα χρόνια εργασιακού βίου, θα δουν -ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους- από φέτος του χρόνου ή μετά από δύο έτη αύξηση του μηνιαίου μισθού τους ως συνέπεια της επαναφοράς του επιδόματος των τριετιών.

Ποιοι τις δικαιούνται και ποιοι τις χάνουν λόγω αστερίσκων στο νόμο

Και από αυτούς, ωστόσο, θα δουν αύξηση στο μισθό, μόνο όσοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Σε ό,τι αφορά τους παλαιότερους εργαζόμενους, όσοι, δηλαδή, εργάζονταν περισσότερα από εννέα χρόνια μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2012, δεν πρέπει να περιμένουν καμία αύξηση στο μισθό τους μετά το «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άρις Καζάκος, ερμηνεύοντας το νόμο για την άρση αναστολής του επιδόματος των τριετιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο νόμος για την εκ νέου καταβολή του επιδόματος των τριετιών έχει πολύ αυστηρούς… «κόφτες», με αποτέλεσμα να δικαιούνται τις τριετίες λιγότεροι από τους εργαζόμενους που τις αναμένουν.

Υπογράμμισε ακόμα ότι με βάση το συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή σε εκ νέου άρση καταβολής των συγκεκριμένων επιδομάτων, σε περίπτωση που το υπουργικό συμβούλιο θεωρήσει ότι με τα εν λόγω επιδόματα πλήττεται η σταθερότητα της εθνικής οικονομίας

«Με την πράξη της υπουργικής απόφασης 6/2012, στο πλαίσιο των μνημονίων, έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2012 αναστολή της ωρίμανσης των μισθών με βάση τα χρόνια απασχόλησης του εργαζόμενου. Από αυτήν την ημερομηνία και μετά δε γεννάται καμία αξίωση για λήψη επιδόματος τριετιών. Δηλαδή, ουσιαστικά ''πάγωσε'' ο εργασιακός χρόνος. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ''ξαναζωντανεύει'' ο χρόνος εργασίας, σε ό,τι αφορά τις τριετίες. Αν, για παράδειγμα, κάποιος υπάλληλος στις 14 Φεβρουαρίου 2014 είχε πέντε χρόνια προϋπηρεσίας, θα πρέπει να περιμένει έναν ακόμα χρόνο, προκειμένου να συμπληρώσει τη δεύτερη τριετία και να δει αύξηση στο μισθό του. Είναι αυτονόητο ότι όσοι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα συμπληρώνουν φέτος τρία, έξι ή εννέα χρόνια εργασιακής προϋπηρεσίας, θα δουν από φέτος αύξηση στο μισθό τους ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας τους. Να σημειωθεί ότι όσοι εργαζόμενοι είχαν συμπληρώσει τις τρεις τριετίες του εργασιακού τους βίου πριν τις 14 Φεβρουαρίου 2012, δε θα πρέπει να περιμένουν καμία ανοδική μεταβολή στο μισθό τους», αναφέρει ο κ. Καζάκος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, για να μη δικαιούνται οι προαναφερθέντες παλαιοί εργαζόμενοι αύξηση του μισθού τους, θα πρέπει να φαίνεται στο εκκαθαριστικό ότι έχουν πάρει στο παρελθόν την προβλεπόμενη αύξηση για τη συμπλήρωση των τριετιών.

Αύξηση 10% για την κάθε τριετία
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, η αύξηση του νόμιμου μεικτού μισθού στους δικαιούχους καταβολής των συγκεκριμένων επιδομάτων φτάνει στο 10% για την κάθε τριετία. Άρα η μέγιστη αύξηση του κάθε μισθού και ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του κάθε δικαιούχου δε θα ξεπερνάει το 30% επί του σημερινού μισθού.
ethnos.gr
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.